top of page

גיניאולוגיה

יוסי השקיע המון זמן בתחביבו: חקר תולדות המשפחה. לפני מותו יוסי ביקש שנדאג להמשכיות בשני תחומים להם הוא הקדיש זמן רב. האחד מהם הוא הגיניאולוגיה, ובקשתו של יוסי או אולי צוואתו נשלחה בכיוון שלי. הנושא השני הוא האסטרונומיה ומצפה הכוכבים שהוא כל כך אהב, וגם עליו נשמע הערב.

אז בחזרה לחקר תולדות המשפחה: יוסי התחיל את התחביב הזה כמעט במקרה, בשנת 1976. לאט לאט הוא יצר לעצמו שם של חוקר תולדות המשפחה, ואז התחילו להגיע אליו חומרים אוטנטיים רבים, ביניהם ספרים וחוברות על תולדות המשפחה, מסמכים שונים ותצלומים.

בשנת 1969 נסעתי ללימודים בארה"ב, ובחלק הראשון של המסע, הצטרף אלי אורי ושנינו טיילנו באירופה הצפונית. יוסי צייד אותנו בתיאור הגישה לבית הקברות היהודי בכפר ברינגהאוזן, עליו קרא באחד הספרים (אך עדיין לא יצא לו מעולם להיות שם). הכפר ברינגהאוזן הוא מולדתה של משפחת אייכנגרין, משפחתה של האמא של יוסי. מהכפר הזה נפוצה המשפחה לכל רחבי האזור, אח"כ לכל רחבי גרמניה, באמצע המאה התשע עשרה היגרו חלק גדול מאותה משפחה גדולה ומתרחבת לארה"ב, ובמאה העשרים נוסף יעד הגירה חדש: פלסטינה-ארץ ישראל.

אורי ואני מצאנו את המקום, בית הקברות היה שמור במצב טוב, ואורי ואני התרגשנו למצוא באמצע גרמניה בית קברות יהודי ובו מצבות כתובות בעברית. כמובן שהתמונות שצילמנו שם הועברו ליוסי ותידלקו במידה רבה את התעניינותו בחביב החדש.

בית הקברות היהודי בברינגהאוזן

קברו של שמעון אייכנגרין בבית הקברות היהודי בברינגהאוזן

קברם של רוזה ומוזס אייכנגרין

מבט מבית הקברות לכיוון הכפר ברינגהאוזן (1979) 

כשהייתי בארה"ב, תקופה של שש שנים בערך, מצאתי דרכים לעזור ליוסי משם: חיפשתי חומרים בארכיונים של הכנסיה המורמונית, וכתבתי לכל מיני אנשים שמצאתי בספרי טלפונים בספריות הציבוריות עם שמות משפחה שייתכן וקשורים אלינו איכשהו. חלק מהם ענו, וכל מכתב כזה נשלח אחר כבוד ליוסי להמשך טיפול. שיטת העבודה בינינו הייתה: אני מוצא קצה חוט, ויוסי ממשיך אותו משם. בהמשך יוסי גילה גם את הארכיונים הרבים לנושא זה בארץ, ארכיון יד ושם, בית טרזינשטט, בית שפרינצק, בית התפוצות, ועוד. בשלב מסוים יוסי רכש לעצו יוסי מחשב ("מכשף") ואני רכשתי עבורו תוכנה גיניאולוגית בשם ROOTS ויוסי התחיל לארגן את כל החומר הרב שהצטבר אצלו, והתחיל להפיק חוברות בשם "חן הדורות" בהן הוא פירט את הצאצאים של אבותינו הקדמוניים, או במלים אחרות, את כל בני דודינו היוצאים מענף מסוים של עץ המשפחה הכל כך מסועף של משפחתנו. בסך הכל הפיק יוסי כחמש עשרה - עשרים חוברות כאלו השונות זו מזו, ולחלק גדול מאותן חוברות היו כמה וכמה מהדורות.

בשנת 2009 עשינו נסיון להעלות חלק מאותן חוברות (כל אלו שמצאנו במחשב של יוסי, לא את כולן מצאנו) לאינטרנט, ואפשר למצוא אותן שם, רק שאותו אתר קרס בשנת 2012, החומר הכתוב עדיין שם וזמין לכל, התמונות שהיו בו אבדו לבלי שוב, וכרגע לא ניתן לעדכן את אותו אתר.

לאחר מותו של יוסי, בניסיון לשמר ולהמשיך את עבודתו המונומנטאלית (שעד אז עדיין לא הבנתי את גודל היקפה), חתמתי על מינוי לאתר גיניאולוגי בשם GENI, מינוי ברמה כזאת שיאפשר לי להעלות כמות בלתי מוגבלת של חומרים לאותו אתר, והתחלתי להעלות לשם את כל יצירותיו של אבא שלנו, כל פעם קצת. אני יכול היום לציין בסיפוק שרוב החומר כבר עלה לאותו אתר וזמין לכולכם. מספיק להקיש בגוגל את השם של אחד מאבותינו שנפטרו:

ומקבלים קישור קל ונוח לאותו אתר:

כך שאני יכול להבטיח לכם שעבודתו הרבה של יוסי בתחום הגיניאולוגיה זכתה להמשך, לביסוס, עץ המשפחה מורחב כל הזמן, אני אמנם לא כל כך יסודי ומתודי כמו אבא שלי, אבל מי שמביא לי עדכונים אני שמח להוסיף אותם לעץ, והכל נמצא באתר מקצועי שזוכה לטיפול, לגיבויים, ומחובר לאלפי חוקרי עצי משפחה שונים ברחבי העולם.  

בכל פעם שאני מתחבר לאתר הזה ומוסיף בו משהו, אני מתחבר באיזשהו אופן רוחני לאבא שלי, נהנה לחשוב איך הוא היה שמח למראה אותו פירור מידע שאני מוסיף, ומתקשר עם אבא באלף ואחד אופנים אחרים.

בשני הסרטונים למעלה: יוסי צור עם הגב' אורסולה הסה בביקור בבית הקברות היהודי בברינגהאוזן, אוגוסט 2010

bottom of page