top of page

קרל שטיינווג אל האיחוד הארצי של היהודים בגרמניה 18.7.1939

קארל ישראל שטייווג                                                                                      קלן, 18 ביולי 1939

פקיד דואר בגימלאות                                                                                     הוהנצולרנרינג 82

 

אל האיחוד הארצי של היהודים בגרמניה

ברלין – שרלוטנבורג

קנטשטרסה 158

 

הנושא: מסי ההגירה

בקונסוליה הבריטית בקלן מונחים הצרטיפיקטים לפלשתינה עבורי ועבור משפחתי, שניתנו על בסיס ההעברה של הפנסייה שלי כמוסכם עם "העברה" בע"מ. הצרטיפיקטים תקפים עד 27.10.39. אני מצפה לצאת לדרך בתחילת ספטמבר.

כדי לקחת את הצרטיפיקטים, עלי לקבל את הפספורטים. את אלה אקבל רק עם הצגת תעודת יושר מטעם קהילת בית הכנסת. במשרד קהילת בית הכנסת שמעתי עכשיו לתדהמתי, שאת תעודת היושר אקבל רק אחרי תשלום מס ההגירה מהפנסייה הממומשת, כלומר, אחרי התשלום הנאמד של 2,250 ר"מ.

וזה מעמיד את ההגירה שלי, שעליה עמלתי במשך שנים, בסימן שאלה. אין לי את הסכומים האלה שנדרשים ממני. תשלום במשך 12 חודשים קודם להגירה יגרום לכך שבינתיים יפוג תוקפם של הצרטיפיקטים. תשלום מהפנסייה שלי אחרי ההגירה יביא לכך, שאחרי הפחת של החלפת הכסף הפנסייה שתגיע אלי, שתפחת ממילא דרך המסים כאן ודרך הוצאות ההעברה ואבדן הערך שם, תצטמצם מאוד ולא תאפשר את המינימום לקיומה של משפחתי המונה חמישה נפשות ואז אגיע למצב של מצוקה כספית ממש. אציין שהפנסייה שלי ברוטו היא של --.470 ר"מ. מה הסכום שיועבר אלי דרך החשבון המיוחד [דרך "העברה"]אחרי ההגירה – זאת עדיין איני יודע, כי הרבה תשלומים ירדו מן הפנסייה, והמסים ייגבו גם הלאה.

אני כעת בשנת ה-61 לחיי. בני ביתי הם אישה, 2 בנים בני 14 ו-15, והחותנת שלי. זו האחרונה חיה אצלי מזה 8 שנים, אין לה רכוש או הכנסה, אני מקיים אותה, והיא תצטרף על חשבוני להגירה לפלשתינה. אין ביכולתי לשאת בכל ההוצאות של ההגירה לפלשתינה בלי סובסידיה כלשהי. לפי זה תוכלו להבין, איזו מכה הייתה עבורי קבלת הדרישה לתשלום מס הגירה ששלחתם לי.

אחרי הצגת הפנסייה המוצהרת המדינה ויתרה על מס היהודים. אני מבקש מכם מאוד לוותר גם כן, בהתחשב במסי ההגירה. היות וכל ההכנות שלי להגירה ייעצרו אם לא אציג את תעודת היושר מטעם הקהילה, אני מבקש מכם להגיע להחלטה בהקדם.

אני המנהל בהתנדבות של סניף קלן של המשרד הפלשתיני - ברלין, ומחר ומחרתיים (ה-19 וה-20.7) אהיה במשרד הפלשתיני -בברלין לצורך סידורים ענייניים. משם אתקשר אליכם טלפונית לשיחה. אני מקווה מאוד שאחרי קבלת המכתב הזה תמסרו באדיבותכם למשרד הפלשתיני-ברלין, מחלקת הנסיעות, מי אצלכם מוסמך להחליט בעניין שלי ומתי אדם זה יהיה פנוי לדבר אתי.

 

בכבוד רב,                                                                                                         

 

 

הערות עמיקם:

בעקבות חוקי נירנברג קופחה פרנסתם של יהודים רבים, שנאלצו להסתמך על עזרה וסעד מהקהילה היהודית. הקהילה היהודית מצידה ניסתה למלא את קופתה המידלדלת באמצעות מיסוי כבד של ברי המזל שהצליחו להיחלץ מגרמניה הנאצית, אלא שלפעמים מיסוי כבד זה היה כבד מדי...

bottom of page