top of page

פרק שישי: הקמת מפעל המתכת וריכוז המפעל.

אבי רוזן יזם ביקור של גרעין המפעל בנהריה במפעל לכלי חיתוך של סטף וורטהיים. אבי רוזן סבר שקיים סיכוי של שיתוף פעולה עם סטף וורטהיים. החברה התלהבו מאוד. מלאי ציפיות נסענו לנהריה. בפגישה עם סטף הוא שאל אותנו מה הוא הניסיון התעשייתי שלנו. אמרנו ביושר שאין לנו ניסיון תעשייתי. יש לנו בשובל ניסיון רב בניהול משק חקלאי. הוא שאל מה הרקע המקצועי של הצעירים המיועדים לעבוד במפעל. אמרנו לימודים בבית ספר בוסמת. הוא צינן מאוד את ההתלהבות שלנו: ניסיון חקלאי ורקע של בית ספר בוסמת זה לא מספיק. הוא הציע לנו להקים את המפעל לעיבוד שבבי ולהתגלח מספר שנים על הזקן של התעשייה האווירית ושאר מפעלים של התעשייה הביטחונית. אם לאחר כמה שנים נרצה לעסוק ביצור כלי חיתוך נוכל לעשות זאת. הוא שלף קטלוג עב כרס של כלי חיתוך. ״כמה דפים מתוך הקטלוג הזה אנו מייצרים כאן. עוד כמה דפים מיצרים בקיבוץ חניתה. את כל היתר עוד ניתן לייצר״

החברה היו מיואשים. הם חשבו שכבר מתחילים לעבוד בשיתוף עם המפעל של סטף וורטהיים. נכנסנו למסעדה בנהריה ואכלנו ארוחת צהרים. אבי רוזן הציע לנו לעשות בדיוק את מה שסטף וורטהיים הציע. להקים את המפעל ובשלב הראשון להתמחות בעבודות מדויקות עבור התעשייה האווירית והתעשיות הביטחוניות. ולמעשה כאן נתגבשה התכנית המעשית של הקמת המפעל.

שוב, בסיוע אבי רוזן ביקרתי בתעשייה האווירית לוד. שם ראיתי לראשונה מכונות לעיבוד שבבי מפוקדות מחשב. היו אלה בעיקר מכונות כרסום כבדות. לשאלתי, מדוע המחרטות ומכונות הכרסום הקלות לא ממוחשבות, נאמר לי: המחשוב כל כך יקר. הוא לא משתלם במכונות הקטנות והזולות. היה זה ב 1969, שש שנים אחרי המצאת המחשוב למכונות לעיבוד שבבי. היה זה שנים ספורות לפני המהפכה המיקרו־אלקטרונית בראשית שנות השבעים.

החלטתי כי בשלב הראשון יהיו רק מכונות קונבנציונליות. המכונות הממוחשבות היו לא רק יקרות ביותר, הן התיישנו טכנולוגית הרבה יותר מהר מתקופת הבלאי הטבעי שלהן. בכל שנה הופיעו בשוק דגמים חדשניים יותר, משוכללים יותר ואפילו זולים יותר. אם נעבור את שלב ההרצה בהצלחה , נוכל בשלב השני להצטייד באופן הדרגתי גם במכונות ממוחשבות. ההשקעה שנדרשה במכונות לעיבוד שבבי, למערך הביקורת ולמבנה הסתכם בשש מאות אלף לירות. (מאה וחמישים אלף דולר). זה היה בהחלט סכום קטן מאוד להקמת מפעל. במגעים עם פקידי משרד המסחר והתעשייה הובהר לי כי אין סיכוי לקבל מעמד מפעל מאושר להשקעה הזאת:

 

1. המפעל לא נמצא באזור פיתוח א׳ במפת המשרד. גבול אזור פיתוח א, עובר 2 ק״מ. מערבה לקיבוץ בתוך שדות המשק.

2. אין בהשקעה חדשנות טכנולוגית.

 

לכן לא היינו זכאים למענק בגין ההשקעה. כן היינו זכאים להלוואה נוחה לתקופה של 8 שנים. בשלב זה היה לי מגע עם אליעזר פישמן, אשר התחיל את הקריירה של ייעוץ פיננסי במשרד קטן בבניין של משקי הנגב ומשקי הדרום, ברחוב עמינדב בתל־אביב. הוא הציע לי הצעות לקבל בכל זאת מעמד של מפעל מאושר. ההצעות של פישמן נראו לי  Fishy, והחלטתי לנתק מגע עמו.

שוב בסיוע של אבי רוזן ארגנתי הכשרה של שנה אחד לגרעין המרכזי במפעל התעשייה האווירית בבאר־שבע ״רמת״א״. זאב טאוב קיבל הכשרה בחריטה. אשר ישראלי ואהרון גרץ קיבלו הכשרה בכרסום. יהודה וויס קיבל הכשרה בהכנת כלים ומכשירנות. המהנדס דני דוניבסקי הועבר מן התעשייה האווירית לוד לרמת"א באר־שבע כדי לעקוב אחרי הכשרת העובדים. ציקי, צבי לוין עבד זמן קצר בלבד בתעשייה האווירית. כל העובדים קיבלו בעת ההכשרה שכר עבודה מן התעשייה האווירית. היתה זאת למעשה ההכנסה הראשונה של הקיבוץ מן המפעל העומד לקום.

את בחירת הציוד עשיתי תוך כדי התייעצות עם אבי רוזן ועם חברי צוות המפעל. לצורך הקמת המפעל נעזרנו בשירותי יועץ חיצוני, יוסף אנגל. (תמורת 4000 לירות). בעת ההיא לא היתה בכל שובל אף יחידה מותקנת של מיזוג אויר. תוכנית המפעל דרשה התקנת מיזוג אויר. לא הצלחתי לשכנע את החשמלאי, אפרים שחר, בצורך למיזוג אויר במפעל. הוא טען: כולם מסתדרים בשובל בלי מיזוג אויר. מה פתאום המפעל צריך מיזוג? מקסימום אפשר להתקין יחידות צינון. משלא הצלחתי לשכנע את אפרים שחר נסעתי יחד אתו ליועץ יוסף אנגל בחולון. הוא הסביר לאפרים: לכם בנגב יש יתרון בולט על מפעלי מתכת באזור תל־אביב. האקלים אצלכם יבש. כתוצאה מכך הפלדה לא מחלידה כמו באזור תל־אביב. מה ההיגיון להכניס את הרטיבות דרך יחידות צינון? בנוסף: אתם מתכוונים לבצע עבודות בדיוק רב. מידות המתכת משתנות בהפרשי הטמפרטורה בנגב. מיזוג אויר דרוש גם לשמירה על דיוק גבוה. זה שכנע את אפרים. המפעל היה המבנה הראשון בשובל עם מיזוג אויר. רק הסיוע בשכנוע של אפרים שחר שילם את מחיר הייעוץ. אך עזרתו היתה הרבה יותר גדולה ומשמעותית. אשר ישראלי דרש כי מכונות הכרסום תהיינה מתוצרת צרפת. אלה מכונות כרסום יקרות מאוד. והנה למדתי מיוסף אנגל כי זה עתה חזר ישראלי מיפן והוא קיבל שם את הסוכנות של חברת ניגטה (NIIGATA). הכרסומות של ניגטה הן לא רק הרבה יותר זולות מאלה מתוצרת צרפת, המבנה שלהם הרבה יותר יציב ויותר טוב. רכישת 2 מכונות כרסום ניגטה חסכו לנו השקעה של כ 40 אלף לירות בערך. בדיעבד ניתן לסכם שהמכונות היפניות היו מעולות. זה נתן לנו את הביטחון להעדיף בעתיד ציוד יפני על ציוד אירופי או אמריקני.

 

סיום קורס מכ״ים של אורי.

ביולי 1969 סיים אורי קורס מכ״ים בכרמיאל. כשנסענו לשם, אילנה, עמיקם יניב ואני, התרחש אירוע היסטורי: האדם הראשון נחת על פני הירח. כמה ימים לאחר מכן, בעת ההמראה מן הירח כיוונתי את הטלסקופ לשם. סברתי שבהמראה כלי השיט יחולל ענן אבק ענקי על הירח שאולי אוכל לצפות בו. צילמתי את הירח דרך הטלסקופ. בפיתוח אכן ראינו נקודה חשודה שלא היתה קיימת על מפות הירח. אבל, בבדיקה יותר קפדנית הסתבר שהיה זה פגם בפילם, - ולא ענן אבק על פני הירח. ־

 

שבוע ציור בצפת

בקיץ 1969 הוזמנו, ציירי שובל, אליעזר רחילוביץ, חיים מאירס ואני, להתארח בביתם של משפחת אלקלעי בצפת. ציירנו בהדרכת אלקלעי ובחברת תלמידים שלו, נופים ודמויות בצפת, בציורי יום ובציורי לילה. במיוחד זכור לי איש זקן מאוד שגר לבדו בדירה קטנה, אך נקייה להפליא. מאוד רצינו לצייר אותו. אך הוא התנגד לכך. הוא הסביר לנו: ״ אני כבר זקן מאוד. עוד מעט ואשיב נשמתי לבורא. איני רוצה להשאיר כאן למטה שום דבר, גם לא ציור של הדיוקן שלי״.

הכרות ראשונה עם ״תקנות הקיבוץ״

בסוף שנה זאת, 1969, סיימתי את התפקיד של גזבר הקיבוץ והתחלתי להכניס את אלעזר גרנות לרזי הניהול הפיננסי. באחד הימים בהיותי עם אלעזר בתל־אביב, קראתי לראשונה את ״תקנות הקיבוץ,, של הקיבוץ הארצי. תקנות אלה היו אמורות להחליף את התקנון הבסיסי של הקיבוץ, שחובר עוד בתקופת המנדט הבריטי. מרבית חברי הקיבוץ לא היו כלל מודעים לקיום תקנון בסיסי לקיבוץ. כאשר קראתי את סעיפי התקנות האלה חשכו עיני. חשתי: אם תקנות אלה יתקבלו בקיבוץ שובל, לא אוכל יותר להישאר חבר בקיבוץ. תקנות אלה היו בעיני אבסורד אחד גדול. מסמך שאין בו לחבר קיבוץ שום זכויות. העובדה שמזכירות הקיבוץ הארצי השתמשה בסמכותה כדי לאכוף תקנון זה על הקיבוצים העיד, לדעתי, על ניוון מרחיק לכת של תנועת השומר הצעיר, תנועה שהחלה את דרכה כתנועה חברתית חלוצית. הבעתי דעתי באוזני מזכיר הקיבוץ שאני מתנגד בתוקף שהקיבוץ שלנו יאמץ את התקנות האלה. פרטי התנגדותי יפורטו בהרחבה בשלב יותר מאוחר.

 

עמיקם תלמיד באוניברסיטת תל־ אביב.

בשנה 1969 עמיקם למד שנה א, מהנדסים באוניברסיטת באר-שבע, שהיתה אז אוניברסיטה צעירה מאוד. עמיקם רצה ללמוד מתמטיקה, אבל עדין לא היתה מחלקה למתמטיקה בבאר-שבע. על־כן הוא עבר בסוף אוקטובר 69 לאוניברסיטת תל־אביב והחל שם את לימודיו. בשנים 1969/70 ו־1970/71 הוא השלים את חוק לימודיו לתואר ראשון במתמטיקה, שהוענק לו ב 1972 ״בהצטיינות,,. בשנים 1972/73-1971/72 הוא השלים שם את לימודיו לתואר שני ־ מוסמך במתמטיקה. שהוענק לו ״בהצטיינות יתרה,, ״summa cum laudE״

 

וויכוח עם ״עתודות״

החל מ-1960 חסך הקיבוץ פיקדונות על שם החברים בשתי קופת גמל, ב״עוצמה״ וב״קופת הפועלים החקלאיים״. בשנה 1969 יזם הקיבוץ הארצי העברת חסכונות בקופות גמל של חברי הקיבוצים במוסד תנועתי בשם ״עתודות״, הקשור לבנק הפועלים. כדי לשכנע גזברים להעביר פיקדונות גמל ל״עתודות״ הבטיח הלל גרביה, מנהל ״עתודות,,, לתת הלוואות למפקידים בעתודות בתנאים טובים מאלה, הניתנות ע״י בנק לאומי.(8.5% ריבית לא צמודה). ״עתודות" לא קיימה את ההבטחה הזאת. ההלוואות ש״עתודות״ העמידה לרשות המפקידים אצלה נפלו בכמה פרמטרים מתנאי ההלוואות שניתנו ע״י בל"ל.

ניהלתי מאבק ממושך עם המוסד התנועתי ״עתודות״ , אשר הפר באופן בוטה הבטחה שניתנה בראשית המגע אתו. הלל גרביה לא התייחס כלל לטענה של אי-כיבוד הבטחה. הוא גייס את הכלכלן אמציה גנס בניסיון האבסורדי להוכיח שלקיבוץ כדאי לשלם ריבית גבוהה יותר מריבית נמוכה יותר.

 

מזכיר שובל, אברהם נתנזון, הזדעזע מעצם העובדה שאני מעז להתווכח עם מוסד תנועתי. הוויכוח עם ״עתודות הוכיח לי:

א. מוסדות הקיבוץ הארצי, מנימוקים השמורים עימם, לא נוהגים ביושר עם נציגי קיבוצים.

ב. וועדת הביקורת של התנועה אינה אובייקטיבית. היא נותנת גיבוי בכל מקרה למוסד התנועתי.

 

 

1970

 

 

עם גמר עבודתי בגזברות הייתי חייב הרבה חודשי תורנות בעבודה במטבח. תוך כדי כך המשכתי לטפל בהקמת מפעל המתכת. מוסדות הקיבוץ היו הססנים מאוד. נתקיימו דיונים על גבי דיונים מבלי לקבל החלטה חד משמעית להקים את המפעל. בינתיים גמרו חברינו באביב 1970 שנה של הכשרה בתעשייה האווירית באר־שבע. הם חזרו לסידור העבודה של הקיבוץ, כי המפעל עדיין לא הוקם.

 

לימודים אקסטרניים באוניברסיטת לונדון:

נרשמתי ללימודים באוניברסיטה הפתוחה של לונדון במקצועות אנגלית, גרמנית ומבוא לכלכלה. הלימודים התנהלו בהתכתבות. לקראת המבחן באנגלית עשיתי הכרות עם כמה שירים של המשורר לונגפלו. שניים מן השירים האלה תורגמו על ידי מאוחר יותר לעברית. גם השיר ״העורב,, של אדגר אלן פו הרשים אותי מאוד וגם אותו תרגמתי לעברית. לא היו לי בעיות בשפה הגרמנית בחרתי את המקצוע על מנת להקל עלי לקבל תעודה בלימודים אלה. את התועלת הרבה ביותר הפקתי מלימודי מבוא לכלכלה. שיטת ההוראה בכתב הבריטית היא מצוינת. ניתן ללמוד בהתאם לקצב הקליטה של החומר. שולחים את התשובות רק אחרי שהחומר נלמד באופן יסודי והובן כראוי. בלימודים אלה הובהר לי לראשונה שממשלת ישראל בשנות השישים הכניסה את המשק הישראלי למיתון על פי מודל של תורה כלכלית אנגלית, שלדעת מחבריה מאפשרת למנוע זעזועים של משברים כלכליים עמוקים. תורה זאת מתאימה אולי לאנגליה ולכמה מדינות במערב. ברם, ישום תורה זאת, אם אכן היא נכונה, בתנאים של ישראל באמצע שנות הששים הייתה הרסנית ומסוכנת ביותר.

 

 

כניסה לדירה של 42 מטר מרובע

בקיץ 1970 נכנסנו לגור ב״שיכון שובל,, לדירה בגודל של 42 מטר מרובע, בה שני חדרים, מטבחון ומקלחת. זאת הייתה התקדמות לעומת דירתנו הקודמת בגודל 33 מטר מרובע. בדירה זאת זכינו לקבל לראשונה מקרר חשמלי.

 

השתתפות במועצה של הקיבוץ הארצי בבית-זרע.

בקיבוץ הארצי החלה להתגבש מדיניות השוללת כל התיישבות מעבר לקו הירוק. והנה, עמדה על הפרק ההתיישבות ברמת הגולן. לקיבוץ הארצי הוצע ליישב קיבוץ בגשור. הדעות היו מחולקות. התנועה הקדישה מועצה מיוחדת בקיבוץ בית זרע לדון בנושא: ״להתיישב או לא להתיישב ברמת הגולן". מזכירות קיבוץ שובל קבעה ארבעה צירים למועצה זאת מבלי לקיים כל דיון על נושא ההתיישבות בגולן. ארבעת המועמדים נבחרו בקפדנות רבה מבין מתנגדי העלייה לגשור. בשיחת הקיבוץ הבעתי דעתי שיש בשובל גם חברים המחייבים את ההתיישבות בגולן. וגם להם מגיעה נציגות במועצה. על סמך זה צרפו אותי כציר חמישי למועצה. לשמחתי החליטה המועצה ליישב את גשור בקיבוץ של השומר הצעיר. גשור קיימת ברמת הגולן עד עתה 36 שנים.

 

אורי בקורס ניתוח מערכות ובקורס קצינים

בשנים 1969/70 עבר אורי במסגרת הצבא קורס ניתוח מערכות [הערה: יוסי טועה כאן. אורי עבר את קורס ניתוח המערכות במסגרת עבודתו במשטרה, לאחר שיחרורו מצה"ל. ע.צ.]. בשנה 1970 הוא סיים בהצלחה קורס קצינים במחנה בה״ד 1.

 

מילואים בשדה בוקר

בסתיו 1970 יצאתי לחודש מילואים. יצא לי להתגייס יחד עם כמה חברים מקיבוץ רביבים לשמירה על שדה בוקר בכלל, ועל דוד בן גוריון בפרט. חברי רביבים תכננו אז את הקמת מפעל הפלסטיק שלהם בעוד אני מתכנן את מפעל המתכת בשובל. יצאנו לסיורים מעניינים. מדי בוקר בדקנו צירים בנחל צין. הרביתי לצייר תמונות נוף ותמונות של דמויות חיילי המילואים.

עיקר תפקידינו היה לשמור על דוד בן גוריון. ״הזקן" נהג כל בוקר לצעוד רגלי בכביש הכניסה לשדה בוקר. אנחנו תפסנו עמדות בהר ממול כדי לשמור עליו מרחוק, בעוד אחד מאתנו היה צועד יחד אתו ושומר עליו מקרוב. בלילות היינו שומרים על הדשא לפני הצריף של דוד ופולה בן-גוריון. בראש הצריף הותקנה אנטנה גבוהה. אני הייתי מציב את הכיסא שלי כך שכוכב הצפון הוא בדיוק בקצה האנטנה הזאת. במהלך הלילה הייתי מבחין בתנועתו של כוכב הצפון מסביב לצפון אמיתי, (מעגל שהרדיוס שלו קרוב למעלה אחת). במחזור ששמר על בן גוריון לפנינו חגג הזקן את יום הולדתו ה־ 84 . בין האורחים הרבים שבאו לבקרו היתה גם שכנתו מקיבוץ רביבים האימא של האלוף יפה. שני דברים היו משותפים לה ולזקן: שניהם היו מן העיירה פלונסק בפולין. שניהם היו באותו הגיל ממש. הגברת יפה הזמינה את הזקן לבקר אותה ברביבים. והוא הבטיח לה ביקור גומלין. באחת השבתות בזמן המילואים שלנו הגיע מתל־אביב טנדר עם בוכטה של פרחים, שי של בן גוריון לגברת יפה. נסענו בשיירה משדה בוקר לרביבים. הגברת יפה גרה באחד הבתים בקומה העליונה. אנו אבטחנו את הבית מכל העברים. ככל שהביקור ארך, כן פרחו הבדיחות בינינו, אנשי המילואים. אנשי רביבים ערכו לבן גוריון ולנו סיור יסודי במשק של רביבים. רצה המקרה ולמחרת בבוקר יצא לי להיות המלווה של בן גוריון בצעדת הבוקר שלו. שאלתי אותו איך הוא התרשם מרביבים. כאן התגלה לי בן גוריון כלוקאל־פטריוט מושבע של שדה בוקר. ”הצאן שלנו הרבה יותר טוב מן הצאן שלהם״ לא זו בלבד אלא ש"המטעים שלנו הרבה יותר מוצלחים מן המטעים של רביבים" ובכלל, ״שדה בוקר הרבה יותר יפה מרביבים,,

נהניתי מן המילואים האלה יותר מכל ימי המילואים בהם שרתי עד אז.

רב"ט (מ) יוסי צור על מדרונות נחל צין (1970).

האובייקט המאובטח, דוד בן גוריון, על יד הצריף שלו בשדה בוקר (1970).

הצוות המאבטח (1970). בן גוריון יכול היה להרגיש בטוח.

הכרעה בנושא הקמת מפעל המתכת.

בינתיים נמשכו הדיונים במוסדות קיבוץ שובל השונים בקשר להקמת המפעל. בסתיו 1970 החליטו מוסדות הקיבוץ בישיבה משותפת של מזכירות הקיבוץ וועדת המשק ברוב של קול אחד לא להקים את המפעל. הנושא הגיע לדיון ולהכרעה בשיחת הקיבוץ בסוף דצמבר 1970. כאמור מזכירות הקיבוץ וועדת המשק הציעו לא להשקיע ־.600.000 שקל (כ־ 125.000$) בהקמת המפעל. אני יעצתי לקיבוץ לא להקים מפעל בקיבוץ אם מוסדות הקיבוץ לא תומכים בהקמתו. יחד עם זאת פירטתי את הסיכויים מול הסיכונים. פירטתי את העובדה ששלחנו חברים מוכשרים להכשרה, כמו גם את העובדה שהקיבוץ דן כבר בהרבה מאוד פרויקטים תעשייתיים ואנו מחויבים להרחיב את הבסיס המשקי. להפתעתי, הקיבוץ החליט בהצבעתו ברוב כן להקים בשובל את המפעל לעיבוד שבבי.

1971

 

הקמת מפעל המתכת

השנה 1971 עמדה בסימן הקמת המפעל בשובל. הוזמנו המכונות באירופה וביפן. נבנה בניין המפעל. שטח המבנה היה בגודל 10 20 X מטר למכונות ועוד 10 X10 מטר לחדר ביקורת, למשרדים ולשירותים. ההובלה של מכונות הכרסום מיפן לארץ היתה ע׳׳ח חברת ניגטה. המכונות הגיעו לארץ ישר לתערוכה של ציוד תעשייתי בגני התערוכה בשלהי הקיץ 1971. אחת משתי מכונות הכרסום הופעלה שם על ידי כרסם שלנו, אשר, בהדרכה של 2 יפנים, שהגיעו לתערוכה יחד עם המכונות. על המכונות היה רשום: נמכר למפעל המתכת בשובל. המכונות עוררו עניין רב, גם בגלל המבנה היציב שלהן וגם בגלל מחירם הזול מאוד בהשוואה לציוד אירופי או אמריקני מקביל.

בתערוכה הזאת בשנה 1971 כמעט ולא הוצגו עדין מכונות לעיבוד מתכת מפוקדות מחשב! מכונת הכרסום הכי משוכללת היתה מסוגלת לכרסם קונטורות בהתאם לשרטוט, מודרכת ע״י קרן אור.

אחרי התערוכה הועבר הציוד לשובל והותקן במפעל. התברר כי מכונת הכרסום שעבדה בתערוכה עבדה כצפוי. אבל לא הסתדרנו עם מכונת הכרסום השנייה, שלא הופעלה בגני התערוכה. פנינו לסוכן והתלוננו. כעבור יום הופיע במפעל יפני נמוך קומה עם ארגז כלים קטן. הוא שחרר שני ברגים והכרסומת עבדה פיקס. מסתבר כי ברגים אלה הבטיחו את המכונות בעת המשלוח. במכונת הכרסום הראשונה נפתחו הברגים האלה ע׳׳י היפנים כבר בתערוכה.

כאשר כל המכונות היו מוצבות וחדר הביקורת היה מצויד בכל מכשירי המדידה, הזמנו את נציגי התעשייה האווירית באר־שבע לביקור ולאישור המפעל כקבלן משנה. נציגי התעשייה האווירית באו בפנים קודרים מאוד. בתום הסיור במפעל הם בישרו לנו:

א. הקמתם מפעל לתפארת. אנו גם מכירים את טיב העובדים, שהרי עברתם הכשרה אצלנו. אין בעיה לאשר אתכם כקבלן משנה של התעשייה האווירית.

ב לצערנו, משרד הביטחון הקפיא את כל ההזמנות, כי לאחר מלחמת ששת הימים מילאו את כל המלאים בכל המחסנים. כרגע יש בצורת קשה בהזמנות חדשות.

 

גם נציגי משרד הביטחון שביקרו במפעל התפעלו ממנו, אך אמרו שברגע זה אין מכרזים.

הם הבטיחו לנו לשתף אותנו במכרזים הראשונים אשר יוציאו בעתיד..

שלחנו עובדים להכשרה בקורסים של התעשייה הזעירה בת״א בנושאי השחזה וביקורת איכות.

 

מילואים בכור האטומי בדימונה

בסתיו 1971 יצאתי לחודש ימים לשמור על הכור האטומי בדימונה. שמרנו בזוגות, שני אנשים בכל עמדה. כל אחד שמר שש שעות וישן שש שעות. גם השמירה וגם השינה בעמדות היו לא נעימות, בגלל מכת יתושים שלא הרפו מאתנו. אחרי השמירה יכולנו לכאורה לישון בצריפים. אך גם שם היו התנאים קשים, רעש, יתושים, חום ומחנק. לא ישנתי שם יותר משעתיים. חיפשתי ומצאתי את ספרית הכור. זה היה חדר ממוזג אוויר, שקט. הבאתי אתי את חומר הלימודים לקראת הבחינות באוניברסיטה הפתוחה של לונדון. בספרית הכור היו תנאים אידיאליים ללמוד. פגש אותי שם פרופסור וויניה הדרי. הוא דאג לכך שישקו אותי קפה כאוות נפשי. כעת הייתי מסודר היטב. חודש המילואים הזה בכור גם כן זכור לי כחוויה נהדרת. זה אפשר לי לגשת לבחינות כעבור חודש כשאני מוכן בכל המקצועות.

 

הרצת מפעל המתכת.

בחודש דצמבר 1971 התחלנו להריץ את המפעל. קיבלנו כמה פריטים ליצור מן התעשייה האווירית. מאחר ולא יכולנו אז להשיג הזמנות משמעותיות מן הסקטור הביטחוני, התחלנו לחדור לשוק של המפעלים התעשייתיים באזור. התחלנו לייצר תבניות לכוסות לפוליביד, משמר הנגב, ווסתים למפעל נטפים, שאז עשה את ראשית צעדיו במערכות טפטוף. יצרנו חלקים למפעל חסין־אש בבאר־שבע, חלקים למפעלי ים המלח. ולמפעל הבקבוקים ״טמפו״ בירוחם. יותר מאוחר הרחבנו את חוג הלקוחות: ״תעמל״ מזרע, ״כבירן״ כברי, ״חרושת כבלים מסילות״, :עשות״ אשקלון, מנועי בית־שמש.

לגיוון יכולת הביצוע רכשנו_פנטוגרף. העבודות שבוצעו בו החזירו את ההשקעה תוך זמן קצר.

לא הצלחנו לחדור ליצור בכור האטומי. המחירים שהם הציעו עבור עבודות מדויקת ביותר היו לחוצים מדי. עמדנו לראשונה בתחרות עם מפעלים שהיו מצוידים כבר במכונות מפוקדות מחשב..

 

אורי משתחרר מצה״ל

בקיץ 1971 השתחרר אורי כקצין (סגן) מצה״ל. הוא התחיל מיד לעבוד בשלחין. בו זמנית הוא פנה כי יאשרו לו כמובטח לימודי בגרות. העניין נתקל בסחבת. בעקבות זאת אורי החליט לעזוב את הקיבוץ. הוא עבר לירושלים. שם החל לעבוד במטה הארצי של המשטרה. הוא למד לקראת בגרות. עם השלמת הבגרות הוא החל ללמוד הנדסאי מחשבים בקורס דו-שנתי במכללת הדסה, באותו בניין של בית ספר קלן בו למדתי שנתיים מגיל 14 עד 16.

 

 

1972

מות אבא סבא יצחק שפירא

ב־5 בפברואר 1972 נפטר האבא האהוב של אילנה, סבא יצחק שפירא. הוא הצליח להעביר את משפחתו בשלום דרך תקופת השואה. יחד עם שני בניו שמואל וגיורא (פלי ואוטי) ועם סבתא אטל הוא הסתתר בחורף הקשה 1944/1945 בבונקר שהוכן בעוד מועד בהרים מעל לכפר ז׳יאר, בקרבת העיירה ליפטובסקי סוואטי מיקולש. אחרי המלחמה המשפחה עלתה ארצה וגרה ברמת גן.

 

מכרז לייצור מצמדים לטנקים.

באביב 1972 שיתף אותנו משרד הביטחון במכרז גדול לייצור מקשרים לטנקים רוסיים. עברתי עם דני ד., מהנדס המפעל, על השרטוטים ושאלתי אותו האם לדעתו אנחנו מסוגלים לייצר מקשרים אלה בציוד שלנו. הוא השיב בחיוב. הגשנו הצעת מחיר נמוך, על סף הרווחיות או אפילו מתחת לסף זה, במטרה לקבל את העבודה. סברתי שאם נוכיח לעצמנו וללקוחותינו שאנו מסוגלים לייצר מקשרים לטנקים זה יהווה שידרוג משמעותי למפעל. ואכן, ־ זכינו לקבל את המכרז. פקידי משרד הביטחון מסרו לנו שהמחיר שהצענו אכן נמוך מזה שהציעו המתחרים. אך הם מפקפקים אם נצליח לייצר את המוצרים בתנאי רווחיות. לא יכולנו להתחיל ביצור באופן מיידי. את הפלדה המיוחדת היה עלינו להזמין בחו״ל. בסתיו, עם הגיע הפלדה התחלנו לייצר. והנה, כעבור כמה חודשים, כשהיינו באמצע תהליך הייצור, נקראתי למשרד הביטחון. שם נמסר לי, כי מסיבות שונות המשרד נאלץ לבטל את ההזמנה. (כנראה שגברה שם החלטה להוציא את הטנקים הרוסיים מן השימוש)

 

משרד הביטחון הבין שנגרם לנו נזק כבד. פקידיו הבטיחו לנו שני דברים:

א. משרד הביטחון יפצה אותנו באופן מלא על ההשקעה שביצענו כבר בחומר גלם ובעבודה.

ב. המשרד ישתף אותנו במכרזים שיצאו במגמה לתת לנו עבודות במקום ההזמנה שבוטלה.

ביטול ההזמנה הגדולה גרם לזעזוע ולחוסר עבודה זמני. יחד עם זאת היה בביטול ההזמנה גם צד חיובי לא מבוטל. ברור לי כי ביצוע ההזמנה במחירים שהצענו היה גורם לנו הפסד. הפיצוי היה הוגן ונדיב. לא הפסדנו על העבודה שהשקענו עד כה. כרגע היה לנו מלאי גדול של פלדה ספציפית שהוזמנה למכרז ולא היה לה שימוש אחר. ביטול ההזמנה נעשה פחות משנה לפני פרוץ מלחמת יום הכיפורים. כפי שיסופר להלן משרד הביטחון חידש את ההזמנה באמצע מלחמת אוקטובר.

השתתפות בקורס ״תלם״(תוכנית לקידום מנהלים) באוניברסיטת תל-אביב.

בשנה הראשונה להרצת המפעל לא נזקקתי ליום עבודה שלם לריכוז המפעל. נרשמתי ונתקבלתי לקורס ״תלם״ (תוכנית לפיתוח מנהלים) באוניברסיטת תל־אביב. קורס זה נתקיים במשך יומיים כל שבוע. הדגש בקורס זה לא הושם על הישגים אינדיווידואליים, כי אם על היכולת לשתף פעולה בקבוצות. אנחנו, התלמידים היינו צריכים להתחלק לקבוצות ולהגיש עבודות במשותף.

אני הייתי חבר בקבוצה מאוד מעניינת. הבולט בקבוצה היה יצחק שושן מחופית ליד כפר וויתקין. הוא היה קצין בכיר, אלוף משנה מיל. בחיל הים. הוא היה מפקד המשחתת ״אילת״ בזמן שהיא טובעה ע״י טיל רוסי שנשלח לעברה מספינה מצרית, זמן קצר אחרי מלחמת ששת הימים. בזמן הקורס הוא שימש מנכ״ל מפעל צמיגי אליאנס באור עקיבא. אנחנו התאספנו פעמים רבות בווילה של משפחת שושן בחופית כדי להתכונן לשיעורים ולהכין את העבודות.

חבר נוסף בקבוצה היה גם הוא מוותיקי חיל הים, עזרא קדם, רב החובל שפיקד על מילוט אניות שרבורג מצרפת לישראל בליל חג המולד 1969.

בקורס, אבל לא בקבוצה שלנו, היה מפקד חיל הים בשנים 1968 -1972, האלוף אברהם בוצר. בעת הקורס הוא היה מנכ״ל קו צינור הנפט אילת אשקלון - קצ״אא.

נוסף להם היו בקבוצה שלנו המהנדס גיורא לוין, מוותיקי מהנדסי מקורות. דוד מרכוס ממושב גבעת שפירא ואהרון תמרי, אף הוא מחופית.

ממש בזמן שלמדתי באוניברסיטת תל־אביב, למד שם גם עמיקם לקראת התואר השני במתמטיקה. הוא עזר לקבוצה שלנו רבות בבעיות מתמטיות שנתקלנו בהן. הוא היה מורה מעולה ונתחבב על כל חברי הקבוצה.

 

1973

רצח ג'ו אלון בארצות חברית.

בן דודי ג'ו אלון היה מוותיקי חיל האוויר של ישראל. הוא היה מפקד בית הספר של חיל אויר בבסיס בחצרים. לאחר מכן הוא נתמנה , בדרגת אלוף משנה, לנספח אווירי בשגרירות ישראל בוושינגטון. סמוך מאוד לסיום תפקידו זה, נרצח ג'ו אלון ליד ביתו בוושינגטון בראשון ביולי 1973. נסיבות הירצחו לא נתבהרו עד היום. ארונו הוטס ארצה והוא נטמן בבית הקברות הצבאי בקרית שאול.

 

סיום קורס תלם.

בקיץ 1973 נסתיים קורס ״תלם״. כל המשפחה נסעה אתי לתל־אביב להיות נוכחים בטקס הענקת התעודות. ושם קרה מקרה משעשע. פתאום ממש לפני הכניסה לאולם הטקס נקרעו המכנסיים שלי בתפר מאחור. ־ גם זה עלול לקרות. החנויות כבר היו סגורות. אילנה הצליחה לשכנע בעלת חנות בגדים לפתוח לנו. בו במקום קנינו זוג מכנסים חדש ובא לציון גואל.

 

קורס תלם הקנה לי דברים חשובים ומשמעותיים בתחום הניהול, לא רק כלכלה וניהול ייצור כי אם גם יחסי אנוש, ויחסי עבודה בכלל. אך החשוב מכל, הוא לימד את החשיבות של העבודה בצוות. כי זכיתי להיות בצוות טוב ורציני.

 

גם עמיקם סיים בקיץ 1973 את לימודיו לתואר שני במתמטיקה. עמיקם למד לפני גיוסו לצה״ל. עתה היה עליו להתגייס. אילנה ארגנה מסיבה צנועה ביום שישי 5 באוקטובר בערב, לציון סוף לימודיו לתואר שני, אותם סיים בהצטיינות יתרה, וגם לקראת גיוסו לצה״ל, שנקבע ליום א׳ 7 באוקטובר.

 

פרוץ מלחמת יום כיפור

למחרת, ביום כיפור שחל בשבת, חלבתי חליבת צהרים ברפת. והנה, ־ מן הרדיו בקעו החדשות על התקפה מתואמת של מצרים וסוריה בצפון ובדרום. הוקראו צווי גיוס. מתברר כי כישלון מודיעיני ו/או מחדל של הערכה לא נכונה של חומר מודיעיני מצד ממשלת ישראל, גרם שישראל לא הייתה מוכנה למלחמה הזאת.

ילדי שובל הבוגרים היו בטיול בסיני. כולם היו חייבי גיוס. הם חזרו מסיני לאילת. אני נסעתי בלילה לאילת להביא אותם חזרה לשובל. הכבישים היו עמוסים בשיירות צבאיות שזרמו דרומה.

הגיוס של עמיקם נדחה. לצה״ל היו כעת משימות יותר דחופות מארגון קורס קצינים. אורי לא היה בארץ. הוא שהה באנגליה אצל יעל גריווס בקנט (נכדה של דוד שמעון מעין גנים). הוא עבד במשק חקלאי של חברים של יעל. כאשר שמע על פרוץ המלחמה, עזב את אנגליה ושב לארץ (בלי להודיע לנו). משדה התעופה הוא תפס טרמפ עם חבר כנסת של מפא״י ממושב סתרייה. את חפציו השאיר אצל המושבניק בסתרייה. הוא מיהר להתגייס. אורי צלצל אלינו וביקש שנשלוף את חפציו מסתריה. בשלב ראשון הוא הוצב בקרבת אילת, כי היה חשש שגם ירדן תצטרף למלחמה נגדנו.

סמוך לאחר פרוץ המלחמה הוזמנתי למשרד הביטחון בתל־אביב. דיברו אתי לא רק על חידוש ההזמנה למקשרים לטנקים הרוסיים, אלא על הרחבה משמעותית מאוד של ההזמנה האוריגינלית. ניתנה לנו אפשרות לתקן את המחירים. היה לנו יתרון על מתחרים אחרים, כי היה אצלנו מלאי גדול של הפלדות המתאימות. ההזמנה הזאת שימשה בסיס להרחבת המפעל ולהצטיידות במחרטה ממוחשבת ראשונה, כפי שיסופר להלן.

 

קרבנות שובל במלחמת יום כיפור.

בהתחלת המלחמה נהרג חיימיטו, הבן הצעיר של משה ומלה אלון. שני בני קיבוץ נוספים נפצעו קשה מאוד. רמי סידון, בן גילו ובן כיתתו של עמיקם, ואילן שרטר, בן גיל ובן כיתתו של אורי. נסעתי פעמים אחדות עם ההורים, ברוך ושושנה חכים ואפרה ולאה שרטר לבית חולים בילינסון. רמי סידון מת מפצעיו. אילן שרטר נפצע קשה מאוד בראשו. הוא הפך נכה במאה אחוזים. הוא אמנם חי עד היום, אבל איננו מסוגל עוד לתפקד ולתקשר וזקוק לטיפול צמוד 24 שעות ביממה

 

מבני המשפחה הקרובים: משי מילוא נלחם ברמת הגולן. הוא לכאורה עבר את המלחמה בסדר, ברם החוויות הקשות שהוא עבר לא הרפו ממנו. כשנה אחרי המלחמה הוא קיבל התמוטטות עצבים, ממנה לא התאושש יותר. צה״ל, אחרי מאבק ממושך, הכיר בו כחלל מלחמת יום כיפור. נחום פרידברג נפצע קשה בעיר סואץ. הוא שכב זמן ממושך בבית החולים שיבא. הוא החלים לגמרי מפצעיו. היום הוא רופא קרדיולוג מעולה בבית חולים העמק בעפולה. ליד נחום שכב בבית החולים שיבא ירון חיימי. הוא נפצע בתעלת סואץ. גם הוא החלים לגמרי מפצעיו. אחיו, אורי, (גם הוא נכד של דוד שמעון מעין גנים) היה בעת פרוץ הקרבות במשלט החרמון שנכבש ע״י הסורים. הוא הצליח להתחמק וירד בכוחות עצמו מן ההר והצטרף לכוחות צה״ל. בן קיבוץ שובל, אמיר הולצמן, בן של יוסקה וזיוה, היה במשלט החרמון, בזמן שזה נכבש ע״י הסורים, נשבה והיה מעל לשנה בשבי הסורי.

 

המלחמה הפתיעה את צה״ל ומצא את כוחותינו בלתי מוכנים לגמרי. הקרבות המרים והאכזריים בסיני וברמת הגולן גבו קרבנות רבים מאוד. כעבור 10 ימים של בלימת המצרים בדרום והסורים בצפון עבר צה״ל להתקפת נגד. בדרום צה׳׳ל הצליח לחצות את תעלת סואץ ולהקים ראש גשר בגדה המערבית של התעלה. במהלך הזה כיתרו כוחותינו את הארמיה השלישית המצרית, שהיתה תקועה בסיני. לאחר ייצוב ראש הגשר וניתוק הארמיה השלישית המצרית התבססו כוחותינו לכל אורך התעלה דרומה. כניסה לתוך העיר סואץ שוב גבתה קרבנות רבים. גם נחום נפצע קשה בסואץ. למעשה לא עמד צבא מצרי חזק בין צה"ל וקהיר, בירת מצרים. באמצעות האו"ם ולחץ בין־לאומי ואמריקני הושג הסכם שביתת נשק בקילומטר ה־ 101 בכביש לקהיר.

 

גם בצפון עברו כוחותינו להתקפת נגד ושחררו את חלקי הגולן שנכבשו ע״י הסורים. גם כאן המרחק לדמשק לא היה גדול, במאמץ עקשני כבש צה״ל בחזרה את משלט החרמון. כל זה גרם גם לסורים להסכים להפסקת אש.

 

בראשית נובמבר גויס עמיקם והחל קורס קצינים במצפה רמון. בסוף נובמבר נפטר דוד בן־גוריון. חניכי הקורס של עמיקם היו הכוח שהבטיח את מהלך ההלוויה בשדה בוקר. אילנה ואני השתתפנו בהלוויה המונית זאת, ופגשנו שם את הצוער עמיקם.

סגן (מ) אורי צור צופה על "אפריקה" אחרי מלחמת יום כיפור. (סוף 1973).

הרחבת מפעל המתכת והעברת שובל על מפת משרד המסחר והתעשייה מאזור ב׳ לאזור א׳.

חידוש ההזמנה למקשרים לטנקים רוסיים וההגדלה המשמעותית של ההזמנה, חייבו להתארגן בהתאם. במחלקה הטכנית של קיבוצי השומר הצעיר הזמנתי תכנון של הרחבת המפעל. היקף ההזמנה ולוח הזמנים חייבו להצטייד במחרטה ממוחשבת. קיימתי מגע עם משרד המסחר והתעשייה כדי להבטיח מימון נאות להרחבת המבנה ולציוד החדש. הפקידים, אשר לפני ארבע שנים טיפלו במימון להקמת המפעל ולא מצאו עילה לתת לנו מעמד של מפעל מאושר, ־ מסרו לי כעת שהזמנה זאת תזכה אותנו במעמד של מפעל מאושר. יתרה מזאת. הם זכרו כי המפעל שלנו הוקם באזור ב׳ של משרד התמ״ת, אך קו הגבול בין אזור א׳ לאזור ב׳ עובר מערבית לקיבוץ, בשדות המשק.

כעת מסרו לי אותם הפקידים כי בצפון נוצר תקדים שבקיבוץ מסוים כל שלושת האזורים א׳ ב׳ וג׳ עוברים את שטחי הקיבוץ. הוחלט לכלול את המפעל של אותו קיבוץ באזור א׳. הם יעצו לי להביא אישור ממשרד החקלאות המאשר שמרבית אדמות המשק מצויים באזור א׳. זה יזכה אותנו למפעל מאושר באזור א׳ עם כל ההטבות הנובעות מכך. העליתי את קו הגבול של אזור א׳ על מפת שטחי העיבוד של שובל והשגתי מישראל גל, חבר קיבוץ נירים, מנהל המחלקה לפיתוח במשרד החקלאות, את האישור המיוחל שרוב שטחי שובל באזור המועדף. את האישור הבאתי למשרד מסחר ותעשייה. שם האישור תויק. התוצאה: מאז ועד היום קיבוץ שובל נמצא באזור א׳ על מפת משרד התעשייה והמסחר. כתוצאה משינוי זה זכינו למעמד מפעל מאושר באזור עדיפות א׳, משמע: מענק בשיעור 40% מן ההשקעה והיתר במימון נוח ביותר.

 

1974

 

וויכוח עם הנהלת המשק על הגדלת המפעל

כעת החל וויכוח בבית עם הנהלת המשק, שהזכיר לי את הוויכוחים בעת הקמת המפעל. תוכנית ההרחבה של המחלקה הטכנית כללה הוספה של 004 מטר מרובע, בהשוואה ל 200 מטר באולם הייצור הקיים. יוסקה הולצמן, מרכז המשק, טען שזה שיגעון גדלות מצידי ולא צריך שטח כל כך גדול. הסברתי לו:

א. ההשקעה תמומן במענק בשיעור 40%

ב. היתרה תמומן בהלוואה בריבית נמוכה. בגלל האינפלציה הגואה מחדש, רבית זאת היא למעשה רבית שלילית.

תגובת יוסקה היתה: ״יוסי והאינפלציה! זה שיגעון גדלות׳,

למרות התנגדותו של יוסקה הצלחתי לקבל את אישור הקיבוץ. כל כך למה?

קברניטי הקיבוץ לא היו שלמים מאז ומתמיד עם אופי המפעל. חיים ווייס(מאירס) ומהנדס המפעל דני ד., נשלחו לאנגליה לחפש מפעל נוסף. הם חזרו עם הצעה להקים במסגרת המפעל הקיים מחלקה לעיבוד ויצור חלקים מטפלון וחלקים מחומרים פלסטיים שונים. מחלקה זאת הצריכה גם ציוד מיוחד וגם שטח נוסף. ריכוז המשק סיכם אתי שבנימין וויגרט ירכז את הפעילות החדשה. סיכום זה היה מקובל עלי.

 

סיום קורס קצינים של עמיקם

באביב 1974 סיים עמיקם כחניך מצטיין קורס קצינים במצפה רמון. למורת רוחו הוא הוצב בשלישות ברמת-גן. אחרי מאבק ממושך הוא הצליח להשתחרר מן השלישות. הוא התנדב לתותחנים. מעבר זה חייב את עמיקם לחתום על 4 שנות שרות. עמיקם לא היסס לחתום על 4 שנות שרות בצה״ל.

עמיקם מסיים קורס קצינים בבה"ד 1, דצמבר 1973

יניב, אילנה ועמיקם, בטקס סיום קורס קצינים בבה"ד 1, דצמבר 1973.

שבוע נופש בבית ספר שדה ״צוקי דוד״ בסיני.

אילנה ואני יצאנו בחודש אוגוסט 1974 לשבוע ימים להר הגבוה בלב סיני, לרגלי הר משה, וקרוב למנזר סנטה קטרינה. ערכנו טיולים וסיורים מדהימים. שפעת המים הזורמים נתנו לי להבין איך בני ישראל יכלו להתקיים זמן ממושך במקום זה, בעת יציאת מצרים. רכבנו על דבשות גמלים. לקחתי אתי חליל וניגנתי, ישוב באוכף הגמל, שירים כגון: ״גמל, גמלי, ־ חבר אתה לי—״ או: ״מולדתי ארץ כנען ומגמתי ־ ארץ חורן—״ ועוד. כמו־כן הרביתי שם לצייר. כל אימת שנתעכבתי לצייר נעמדו סביבי ילדי בדואים. תמורת אבנים יפות נתתי להם ניירות, עפרונות וצבעים והם ציירו יחד אתי. אילנה מאוד נהנתה מסחר חליפין זה ומן ההשראה שניתנה לילדי הבדואים לצייר.

 

הימים שבילינו בשלווה ובנחת בלב סיני היו ימים דרמטיים בזירה העולמית. פרשת ווטרגיט והשקרים בהם נסתבך נשיא ארצות הברית, ריצ׳רד ניקסון, אילצו אותו להתפטר מכיסא הנשיאות.

 

משבר עמוק עם מוסדות הקיבוץ והתפטרות מריכוז המפעל.

כאשר חזרנו מצוקי דוד חכתה לי הפתעה בלתי נעימה. בהיעדרי ובלי להתייעץ אתי שינתה ועדת המשק בראשות דב קציר את דעתה, ומינתה את חיים מאירס כמנהל המחלקה לטפלון במפעל המתכת במקום בנימין וויגרט. אני מעריך מאוד את חיים כאדם וכחבר. אבל, היה ידוע לי כי יש לו קשיים להתבטא בעברית באופן בהיר וברור. בהיותי גזבר בין השנים 1966 ועד 1969 שימשתי גם כרכז קניות של המוסך. חיים מאירס היה אז מרכז המוסך. שוב ושוב היה עלי להחזיר הזמנות לספקים כי ההזמנות שחיים מסר לא היו מדויקות, או לא הובנו כראוי. ידעתי שמפעל המתכת חייב לדייק. לא רק בביצוע ההזמנות אלא גם בקבלת ההזמנות ובהעברתן ליצור.

התרעמתי על כך שמוסדות הקיבוץ שינו, בלי ידיעתי ובלי להתייעץ אתי תחילה, החלטה של ניהול מחלקה במפעל, החלטה שנתקבלה בתיאום אתי. הסברתי שלא אוכל לשאת באחריות למפעל במידה וחיים יהיה מנהל המחלקה לטפלון. מוסדות הקיבוץ התעקשו. מחלוקת עמוקה זאת גרמה להתפטרותי מריכוז המפעל בתחילת 1975.

 

שבוע ימים לעזרת קיבוץ יחיעם

יישובי הצפון סבלו מחדירת מחבלים מלבנון ומהפגזת קטיושות מלבנון. היה עליהם עול שמירה כפול ומכופל. התנועה החליטה לגייס מתנדבים לעזרת קיבוצי הצפון. באופן זה גויסתי לשבוע שמירה ביחיעם. לי זה היה טוב מאוד. היתה זאת אתנחתא במתיחות ביני ובין מוסדות הקיבוץ. ביחיעם ארחו אותי אבוש וחנצה, שזה עתה החלימה מניתוח. אני ניצלתי את הזמן לצייר. ביום ציירתי במבצר יחיעם אך גם בתוך מפעל הבשר של הקיבוץ. גם בלילה ציירתי שתי תמונות צבעוניות בנושא ״שמירה ביחיעם״.

 

יום כיפור בירושלים

בשנה זאת עשינו, אילנה ואני, את יום הכיפורים בירושלים. התחלנו בשנה זאת מסורת של צום יום כיפור מחוץ לשובל. במרבית השנים עשינו את החג בירושלים ופעם אחת צמנו בצפת.

 

1975

רכישת מחרשה ממוחשבת ראשונה למפעל

אחרי הודעתי על התפטרות מריכוז המפעל המשכתי לנהל אותו בפועל עוד מספר חודשים, עד שיקבע לי מחליף. בתקופה זאת נערכה תערוכה של מיכון בגני התערוכה. הייתי במשא ומתן עם סוכנים של פירמות שונות בקשר לרכישת מחרטה מפוקדת מחשב. בתערוכה הציג הסוכן של ציוד צרפתי שרכשנו ממנו בעבר 3 מחרטות קונבנציונליות ״ארנו-סומואה״, שתי מחרטות מפוקדות מחשב כמעט זהות. בכל זאת מחיר האחת היה גבוה ב 100.000 לירות מהשנייה. המחרטה היקרה יותר, שמחירה 800 אלף לירות היתה מצוידת בצריח מפוקד מחשב ל 12 כלים שונים. המחרטה הזולה יותר באה בלי צריח זה. בלי כל היסוס החלטתי כי נרכוש את המחרטה היותר יקרה. הסיבה: כל היתרון של הפעלה ממוחשבת של המחרטה הולך לאיבוד אם צריך לעצור את העבודה כל פעם שעוברים מכלי חיתוך אחד לשני ולהחליף ידנית את הכלים. מחרטה זאת שימשה אותנו שנים רבות. גם לאחר שהופיעו בשוק מחרטות של דור חדש:"CNC = "computerized numerical control. המפעל לא רק הכניס יחידת מיזוג אוויר ראשונה בשובל, גם המחשב הראשון הוכנס בשובל במפעל המתכת.

 

באותו הזמן חיפשו דני ד. וחיים מאירס מכונה מתאימה לעיבוד הטפלון. הם בחרו מכונה יפנית, שלא מפוקדת מחשב. מחרטה זאת לא הוכיחה את עצמה ויצאה מן השימוש אחרי זמן יחסית קצר.

הנהלת המשק קבעה את יהודה מדניק כמחליף שלי בריכוז המפעל. החפיפה היתה קצרה למדי. יהודה מדניק מנע ממני בגסות גישה למפעל, לאחר התבססותו בריכוז. ברם, הוא לא התאים לתפקיד ריכוז המפעל כלל ועיקר. הוא פשוט לא הבין את החומר בו הוא עסק. לאחר מספר חודשים מועטים הוא התפטר מן הריכוז. בסוף 1975 עבר ריכוז המפעל למהנדס המפעל, דני דוניבסקי.

מפעל המתכת בקיבוץ שובל (צייר: יוסי צור, 1999)

bottom of page