top of page

פרק שמיני: קיבוץ "אילת" בנתניה

(ספטמבר 1945 עד יוני 1948)

באתי לקיבוץ אילת  ערב ראש השנה תש"ו.  בראש השנה החברים לא עבדו. חדר האוכל היה מקושט חגיגית. התחלתי לתהות על קנקן חברי החדשים. הקיבוץ נוסד שנה אחת קודם לכן ביום 14 ביוני 1944 על ידי איחוד של שלוש קבוצות. קבוצה אחת הייתה מורכבת מבוגרי עלית הנוער שלמדו מספר שנים בבן שמן. הם עברו מבן שמן להכשרה בקיבוץ מזרע ומשם באו לקיבוץ. קבוצה שנייה באה מקיבוץ עין השופט. בקבוצה זאת היו שני חלקים שונים לגמרי. חלק מהם היו אנשי השומר הצעיר מדרום אפריקה ומרודזיה, שעלו ארצה במשך שנות המלחמה. חלק שני היו חברי השומר הצעיר שעלו ארצה באופן בלתי לגאלי, נתפסו ע"י האנגלים בלב ים והועלו  בחודש נובמבר 1940 בנמל חיפה על האנייה "פאטריה". זו הייתה אמורה לשלוח אותם לגלות במחנות במאוריציוס. ההגנה סיכלה תוכנית זאת. היא הבריחה פצצה אל תוך האנייה, זו התפוצצה, והאנייה החלה לטבוע בנמל חיפה. רוב העולים הצליחו לקפוץ מן האנייה ולהגיע בשחייה לחוף. אבל לא מעט נהרגו בפיצוץ, כי החור בדופן הספינה היה גדול מן המתוכנן. אלה שהגיעו לחוף נתפסו ע"י האנגלים ונשלחו למחנה עתלית. כעבור זמן מה הם הורשו להישאר בארץ. כך הגיע הגרעין הזה לעין השופט והתאחד שם עם הדרום אפריקאים. חלק שלישי היו חברי השומר הצעיר מחיפה. אלה היו החיפאים. הם היו בהתחלה הקבוצה הגדולה ביותר. חלקם באו מבתים מבוססים מאוד. מספרם הלך ופחת במשך זמן קצר למדי. לרובם היו הורים מבוססים בארץ. אלה שלא הסכינו לתנאים החלוציים של קיבוץ צעיר, נשרו וחזרו העירה. מאחר ולחלק מן החברים, החיפאים,  אך בוודאי גם לדרום אפריקנים היו הורים אמידים שיכלו וגם רצו לתמוך בהם, ולחלק אחר, המזרעים הבן-שמנים,  ואנשי פאטריה לא היו הורים בארץ, החליט הקיבוץ מהתחלה על משטר של שיתוף מלא קיצוני. הקיבוץ נלחם נגד רכוש פרטי ונגד יוזמה פרטית. הוקמה וועדת שיתוף שתפקידה לאסוף פריטים כגון כסף פרטי,  שעונים פרטיים, מצלמות פרטיות וכו' ולחלק אותם לפי קריטריונים כל שהם. מכשיר רדיו פרטי הס מלהזכיר. היה מכשיר רדיו אחד ויחידי. הוא עמד בחדר האוכל לרשות הכלל. ההתנגדות לרכוש פרטי מצאה ביטוי בולט במיוחד בהתייחסות ללבוש. החברים נדרשו להעמיד את כל בגדיהם לרשות ה"קומונה". הקומונה חילקה אותם לחברים לפי תקנים מסיומים, שבהתחלה היו מינימאליים וספרטאניים. כמו כן לא הורשו החברים לארגן לעצמם ריהוט לחדריהם. ועדת השיתוף דאגה לספק את הריהוט המינימאלי. "מיטות סוכנות" ומזרונים, ארונות מבד יוטה, וכיסאות מקש. ארגזי תנובה שימשו כשולחנות. מאחר ובמגורים שוכנו ארבע חברים בחדר בצריף, או 3 חברים באוהל, גם לא היה מקום ליותר ריהוט. במשך השנים נחלש המשטר החמור ההתחלתי. ראשונות להתקומם היו החברות שעבדו ב"קומונה" (מחסן הבגדים המשותף). הן טענו, במידה רבה של צדק, כי לא ניתן לחברים ולחברות במידות אורך ורוחב שונות להתאים כל שבוע מחדש בגדים המתאימים  למידותיהם.  אבל אבירי השיתוף המלא ראו בסימון הלבוש פגיעה בלתי נסבלת במשטר של קומונה א'. היו על זה דיונים רבים וארוכים בשיחות הקיבוץ. אך חברות שעבדו בקומונה בשלהן. בהיעדר אישור לסימון הבגדים הן מצאו דרכים לציד את הביגוד בסימני הכר, כך שלאט לאט החברים התחילו לקבל בחזרה ביום שישי בתאיהם ב"קומונה" את אותם הבגדים שזרקו ביום א' למכבסה.   

הקיבוץ נוסד בלי כל הון עצמי משלו. בהתחלה הוא התפרנס רק מעבודות חוץ של חבריו וחברותיו. כל התקציבים היו מצומצמים ביותר.  אם זכור לי נכון, תקציב הכלכלה  לחבר הסתכם ב 12 גרוש בשנה הראשונה. התקציב ל"חופש שנתי", הסכום שניתן לחבר להוצאותיו הפרטיות במשך שנה הסתכם ב 0.5 לירה. אבל האוכל, הגם שהיה צנוע בהחלט היה מגוון וטעים. אכלו רק בשר גמלים, כי הוא היה הזול ביותר.  בהיעדר תקציב לביצה שלמה הסתפקו החברים במחצית הביצה המפורסמת. בשנה הראשונה לקיומו יסד הקיבוץ מסגריה ממוכנת. כמו-כן נבנו בה מתקנים ליציקות אלומיניום פשוטות. שולמית, יסדה סמוך לכניסה למחנה הקיבוץ סנדלרייה. לקוחותיה היו בהתחלה נשות עין התכלת, השכונה הקרובה. אך שמה הלך לפניה וחוג לקוחותיה הלך והתרחב, עד חבצלת השרון ועד אביחיל. רוב החברים עבדו כאמור בעבודות חוץ שונות, בענפי הבניין השונים, בבתי חרושת (לליטוש יהלומים, לעיבוד מזון) ובחקלאות בבית יצחק, בכפר הס, ועוד. נתניה התפתחה במהירות ומאז שהקיבוץ נוסד למעשה לא סבל מחוסר עבודה, כמו רבים מן הקיבוצים שישבו שנים רבות במושבות שונות בשנות השלושים בציפייה להתיישבות ולעלייה על הקרקע. בנתניה הייתה תנועת בנייה ערה. כמה מן הבחורים היותר חסונים תפסו יוזמה והתחילו ליצר לְבֵנִים ובְּלוֹקִים לבניין.

 

 

מוקדם מאוד התחיל הקיבוץ לטפח משק חקלאי משלו. מזרחה לכביש נתניה חבצלת-השרון עמדה לרשות הקיבוץ חלקת אדמה של כשני דונם. שם הוקמה הרפת הראשונה.  הקיבוץ קיבלבמתנה מקיבוץ מזרע עגלה שהיוותה את הבסיס לרפת. לאחר מכן נקנו עוד מספר פרות. לאהסמסון ויוחנן היו הרפתנים. את החלב מכרו לנשות עין התכלת. בחלקת השדה נעשו ניסיונות (לא הכי מוצלחים) לגדל בוטנים. אבל גם את המספוא לרפת ההולכת וגדלה סיפקו מן השטח הזה.

המחנה של הקיבוץ שייך לסוכנות היהודית. היה בו בית דו-קומתי מבטון שלושה צריפי מגורים, צריף מרכזי ששימש חדר אוכל, מבנה קטן ששימש מזכירות וחדר קריאה, מקלחת פח ומכבסה, גם כן במבנה עשוי פח גלי. הקיבוץ הוצב על צוק בולט מעל לים. בין צריפי הקיבוץ לצוק עמדו בקיץ מספר אוהלים.  

לפנינו אכלסו את מצפה הים חברי קיבוץ יד-מרדכי. קיבוץ אילת קיבל את המקום לאחר שיד מרדכי עלו על הקרקע בחירביה, ליד הכפר הערבי בית חנון, צפונה לעזה.  מספר חברי יד מרדכיעוד גרו אתנו ביחד. היו אלה בעיקר נהגים של 2 משאיות וולוו שעבדו במסגרת משרד הובלה "השרון הצפוני" בנתניה, וגם אופה ותיק ומנוסה, שעבד במאפיה בנתניה.

ביום העבודה הראשון שלי עזרתי לפרוק משאית גדולה עם מלט וכאן הרווחתי את הכסף הראשון. המשאית פרקה את המלט עבור קבלן בשם נתן. קבלן זה לטש עלי עין והזמין אותי לעבוד אצלו כעוזר לטפסן. עבדתי אצלו כחצי שנה, עד לאביב 1946. תפסתי את מקצוע הטפסנות, אבל, בזמן יציקות קורות יסוד, עמודים, תקרות וגגות, גויסנו כולנו למלאכת היציקה. יציקת גג הייתה תמיד חגיגה גדולה. יציקות כאלה נמשכו לרוב עד לשעות הערב ואפילו הלילה, אבל, בסוף יציקת גג היה נהוג שבעל הבית מכבד את היוצקים בכל טוב. אנחנו הקיבוצניקים, שלא פונקנו באוכל, נהנינו כפל כפליים מן החַפְלות האלה. התעניינתי מה מחיר בית כזה שבונים. הסתבר שבית כזה חד-קומתי עם שני חדרים מטבח סלון ושירותים עלה אז, יחד עם הקרקע בערך אלפיים לירות ארץ-ישראליות. זה היה בהתחלה. המחירים לא היו יציבים. וכעבור שנתיים זה עלה כבר הרבה יותר. ניתן לתאר את האינפלציה גם במונחים של כרטיס אגד מנתניה לקיבוץ שלנו. בשנה 1945 זה עלה חצי גרוש. כעבור שנה זה עלה גרוש שלם. כעבור שנתיים זה כבר טיפס לגרוש וחצי. האינפלציה ליוותה אותנו במשך מרבית התקופות בארצנו הקטנטונת.

בקצה הצפוני של הקיבוץ הייתה ירידה לחוף הים. מתחת לצוק ממש היה חוף רחצה נהדר. ירדנו לשחות בכל רגע פנאי ובמיוחד זכורות לי הרחיצות הליליות בירח מלא. הים חלק כמו ראי וניתן לשחות הרחק החוצה. בקצה הדרומי של הקיבוץ היה הבית של פקיד של הקרן הקיימת, מר יוליש מכפר וויתקין. ווילה רבת חדרים מרווחת . עם שטח גינה גדול ומטופח. באחד הערבים הוזמנו כולנו לקיבוץ מעברות, שציין 20 שנה לעלייתו על הקרקע. היו הופעות של שירה וריקודים.  הייתה שם גם קבוצת שומרים צעירים שזה עתה סיימו את השומריה בחיפה. ביניהם הייתה מדריכה שומרית שצדה את עיני בהופעתה השומרית העליזה והמעודדת. הסתכלתי עליה וחשבתי בלבי, הלוואי וכזאת הייתה החברה שלי.  היא אכן הייתה לחברתי כעבור פחות משלוש שנים. זאת הייתה אילנה.

כולנו היינו במסגרת ההגנה ומדי פעם בפעם יצאנו לאימונים שונים. זכורים לי צעידות ליליות במסגרת "אש לילה" לבית יצחק ואפילו יותר רחוק. בפסח 1946 הקיבוץ טיל לוואדי קלט. לצערי לא יכולתי להשתתף בטיול זה כי חליתי בקדחת. הייתי שנתיים בנווה איתן, באזור מלא יתושי אנופלס ולא חליתי שם, והנה כאן בנתניה פתאום חטפתי את המחלה. בעזרת הרבה כינין התגברתי עליה, אבל את הטיול לוואדי קלט הפסדתי.

 

יסוד הנגרייה

אחרי כמחצית השנה בעבודות בניין אצל הקבלן נתן, נתבקשתי להקים נגריה בשובל. הקצו לי חדר קטן, שקודם שימש כחדר קריאה. דבר ראשון, הייתי צריך לקנות שולחן נגרים. נסעתי לירושלים אל שמעון הנגר. בעזרתו מצאתי במאה שערים שולחן נגרים משומש במצב טוב וקניתי אותו בשתי לירות. אחר כך קניתי סט של כלי נגרות ידנית, מסור פוקסשוואנץ(Fuchsschwanz) מקצועות,  מפסלות, מקדחות יד וכו'. המשימה הראשונה שהוטלה עלי הייתה לבנות את לול התרנגולות הראשון של הקיבוץ בשביל דוד גלילי. כסף היה מעט ועצים היו יקרים. מה עשינו?  קנינו שדרה של ברושים באביחיל. כרתנו אותם, נסענו עם הברושים הכרותים לנגריה של קארף באביחיל, שם ניסרנו את הברושים לקרשים מתאימים ללול. לפני זה הכנתי שירטוט של הלול, והקרשים הוכנו לפי השרטוט. חזרנו עם מטען הקרשים מעץ ברוש הביתה והתחלנו להקים את המבנה. עבדתי יחד עם יעקוב, בעלה של חדווה, והאבא של הבת הבכורה של הקיבוץ, ושמה אילת. יעקב זה, חיפאי, היה בדרך כלל בחור עליז. כעת שמתי לב שהוא מוטרד ומצוברח.  הקמנו את מסגרת הלול  וכיסינו את הקירות עם לוחות אטרניט.  יום אחד אני בא בבוקר לגמור את הלול והנה על קירות הלול, על לוחות האטרניט, כתוב "חדווה זונה". מסתבר שחדווה התאהבה באחר. לא הרחיקה לכת. האחר גם כן היה חיפאי, גם כן נקרא יעקב.

עמדו לפני שתי בעיות: א. להקים על הרגלים מבנה לנגריה. ב. להקים על הרגליים צוות נגרים.

התחלתי לתכנן מבנה לנגריה על שטח של 8X12 מטר. החברה חשבו שאני סובל משיגעון הגדלות. תכננתי מבנה עץ פח עם גג עגול שלא זקוק לתמיכות עץ מתחת לגג.  העץ היה יקר מאוד בימים האלה וניתן היה להשיג אותו רק בשוק השחור. כאן התחלתי להיעזר באבא, שעדיין עבד אצל המפקח על התעשייה הכבדה. נסיעה לירושלים והרישיון לעצים היה בידי. את הפחים פירקנו באחד ממחנות הצבא האנגלים, שהתחילו לדלל את כוחותיהם בארץ. הפחים עלו פרוטות ממש. גם מצאנו שם את הפחים המעוגלים בשביל הגג. יותר מסובך היה להעמיד על הרגלים צוות נגרים. למזלי חזר אז גיורא מהצבא הבריטי. הוא היה נגר סוג א"א. אליעזר חזר מן הפלמ"ח והצטרף לצוות. יותר מאוחר הגיע רומק עם גרעין בוכנוולד וקיבלנו עוד נגר מן המוכן. חנוך פיק, שגם הוא חזר מן הבריגאדה, הוכשר אצלנו למקצוע הנגרות.

בזמן שהקמנו את הגג העגול של צריף הנגרייה, והייתי בדיוק במרומי הפיגום, עצר אוטובוס שהגיע מנתניה. ואני כמעט התעלפתי. סבתא רוזה שלי (הגיל 75 שנים) הגיעה ביחד עם דודהבטי מפתח תקווה לבקר את הנכד שלה.  זה היה בהחלט ביקור בלתי צפוי, ביקור בלתי שגרתי. כשמבנה הנגרייה עמד על תילו יצקנו את רצפת הנגרייה. דובי, זקן חברי הקיבוץ, מאז ועד היום, מצא לו חברה בקיבוץ חצור, ועמד לעזוב את הקיבוץ. יציקת רצפת הנגרייה הייתה עבודתו האחרונה בקיבוץ שלנו.  על-כן חרטנו אל תוך ריצפת הנגרייה את המילים: "זאת היא שירת הברבור של החבר דוד פריד"   למרבה המזל הגיע אז גרעין בוכנוולד לקיבוץ.  אחת הבחורות בגרעין בוכנוולד, נעמי, הצילה את המצב. התאהבה בדובי והביאה אותו חזרה מחצור לקיבוץ אילת. מאז הם זוג אוהב ונאמן זה חמישים ושמונה שנים, והם מתקרבים לחתונת היהלום.

ובכן הייתה לנו נגריה אבל לא היו לנו מכונות נגרות. מה עשינו? אם היה צורך לעבד עצים במכונה רתמנו את הפרידה לעגלה, העמסנו את העצים ונסענו למושב אביחיל, לנגריה של קארף. התמחינו בעיקר בשלושה נושאים. גיורא, שכאמור היה נגר רהיטים מעולה התחיל לעשות ריהוט יקר ויוקרתי. הלקוחות היו קודם מעין-התכלת, אחר כך מנתניה ולבסוף מכל השרון, בשיטת לקוח מביא לקוח. עסקנו בנגרות בניין בעיקר בשביל קבלנים בנתניה. פיתחנו מוצר ייחודי, לולים נודדים לאיכרים במושבי הסביבה. מכרנו לולים כאלה בחבצלת השרון, בכפר וויתקין, בביתן-אהרון ועוד מושבים. כאשר העסק קיבל ממדים ראינו שאנחנו חייבים להינתק מן הנגרייה של קארף. ב 1947 קנינו סט מכונות נגרות איטלקיות בחברת פלוודמה, במחיר של 1500 לירות. בקנאה רבה נזכרתי במכונות הגרמניות שמעברות קנו 10 שנים קודם לכן ב 70 לירות. העובדה שניתן לי להקים נגרייה יש מאין, עם צוות נגרים ועם סט מכונות נגרות, נתנה לי סיפוק רב. שוב עלתה בי הרגשת התודה: "Wie gut dass ich das machen durfte".

זכרתי כי אני חייב הרבה תודה לשמעון גולדברג, מורה הנגרות בבית ספר קלן. הוא לימד אותנו

נוסף לנגרות המעשית גם נגרות עיונית. ממנו למדתי שרטוט. זה אפשר לי לשרטט תוכניות ושרטוטי ייצור למבנים כגון מבנה הנגרייה, מבנה מחסן החצר, גגות לרפתות, שרטוטים ללולוללולים הנודדים ולריהוט שיצרנו.

אבל אני מקדים את המאוחר: מאז סיום המלחמה באירופה התגבר המתח בארץ בין הישוב לבין השלטונות האנגליים. הצי הבריטי גויס לציד על אניות מעפילים, ניצולי השואה. המאבק נגד הספר הלבן עלה על שלבים גבוהים יותר. ההגנה ובעיקר הפלמ"ח פעלו נגד מתקני הרדאר של האנגלים ונגד קשרי הרכבת לארצות השכנות. (ליל הגשרים). כמו כן היה הפלי"ם (המחלקה הימית של הפלמ"ח) מגויס להבאת עולים מאירופה. בסוף יוני 1946, ב"שבת השחורה", הקיף הצבא האנגלי את קיבוץ גבעת חיים בעמק חפר והחל לעשות חיפוש אחר נשק, אחר אנשי פלמ"ח ואחר עולים "בלתי לגאליים". מיד זרמו אל עבר גבעת חיים המוני יהודים. בנתניה עזבו פועלים את עבודתם והחלו לנוע אל עבר גבעת חיים, ביניהם גם רבים מן הקיבוץ שלנו. היו עימותים עם הצבא האנגלי. החל מצעד של המונים מקיבוץ עין החורש אל עבר גבעת חיים. האנגלים פתחו ביריות מרובים ומקלעים. היו הרוגים והרבה פצועים.  האנגלים עצרו המוני מפגינים, ביניהם גם 7 חברים שלנו. הם נשלחו למחנות מעצר בלטרון. קופיק, חיים בראויר, גבריאל,  יוחנן האוזמן, שמואל אמיר, ורודי. הם ישבו למעלה מחודשיים בלטרון. יום אחד שוחררו בלי הודעה מוקדמת. הם חזרו בערב באופן מפתיע. מיד התארגנה מסיבה ספונטאנית, שנסתיימה בריקודים עד אור הבוקר. באותה השבת השחורה אסרו הבריטים רבים ממנהיגי הישוב וכלאו אותם בלטרון וברפיח.

כל העת הזאת היו עזיבות. חלק מן החיפאים עזבו, נטשו את התנאים החלוציים וחזרו אל בית ההורים. חלק מהדרום אפריקנים ירדו לדרום-אפריקה. במקום העוזבים באו חדשים. לאילת היה כוח משיכה מיוחד. התנועה העדיפה אז להפנות גרעינים כהשלמה לקיבוצים וותיקים. היינו אמורים לקלוט את גרעין הגליל. התנועה ייעדה אותו להשלמת קיבוץ עמיר. בגרעין היובעיקר בוגרי בן-שמן. הם לא רצו להמרות באופן מופגן את צו התנועה. לכן החליטו להתפרקכגרעין ולבוא לאילת כבודדים. בדיון בשיחת הקיבוץ על קבלתם  התנגד רודי בשצף קצףלקליטתם: "איך אפשר לפעול בניגוד לרצון התנועה ?! עד אנא נגיע ?!"  אבל לקיבוץ היה חושקיומי מפותח. ברוב גדול הצביע בעד קבלת הגרעין ולא היה צריך להתחרט. בגרעין היו כמהחברים שהיו לאחר מכן לדמויות מרכזיות בקיבוץ, כגון יושקו ודוד גלילי.

באתי לקיבוץ אילת בעיקר מנימוקים אידיאולוגיים. לקיבוץ הארצי הייתה אוריינטציה ברורה וגלויה אל ברית המועצות. אמנם רוסיה לא הכירה בציונות אך האמנו כי זאת היא אי הבנהחולפת. בוא יבוא הזמן וצדקתנו תצוף כשמן על פני המים. את מגרעות המשטר תירצנו כמלחמה כנגד אויבי המהפכה. במשך 5 השנים האחרונות סלחנו לשמש העמים את כל חטאיה בגלל מלחמתה ההרואית נגד מכונת המלחמה הנאצית, ואחרי הניצחון על גרמניה בגלל עבודת השיקום העצומה וריפוי פצעי המלחמה.  -  האמונה של מפא"י והזרמים שדגלו באוריינטציה על המפלגות הסוציאל-דמוקרטיות הייתה בעיה דומה, לא פחות חמורה. בבחירות באנגליה לאחר המלחמה ניצחה מפלגת הלייבור, מפלגת אחות לכאורה למפא"י. כאשר זאת עלתה לשלטון תלו בה בארץ תקוות רבות.  תקוות אלה נגוזו חיש מהר. לא היה ממשל אנגלי כה אנטי-ציוני וכה פרו-ערבי מובהק כממשלת בווין כראש ממשלת בריטניה  ואטלי כשר חוץ של הממלכה המאוחדת. האנגלים חפשו את הסליקים של נשק המגן. הם הפכו כל אבן בקיבוץ יגור ולאחרונה גם בקיבוץ רוחמה. הם כלאו בשבת השחורה את כל ההנהגה של הישוב במחנה ברפיח.

בינתיים הרחיב הקיבוץ את הבסיס המשקי ע"י רכישת משאית. בנימין וויגרט, שקודם לכן עבד כ '"Second driver"   כעוזר לנהגים במשרד הובלה "השרון הצפוני",  נקבע  לנהג. זמן לא רבאחרי כן רכש הקיבוץ משאית שנייה, ואפרה נקבע כנהג שני.

הנה התקרבה עונת החגים. בראש השנה תש"ז הייתי כבר וותיק בקיבוץ, וחבר בו שנה שלמה. (50% מזמן קיומו). בראש השנה תש"ז חל מפנה בחיי הקיבוץ. בשעות הבוקר של ראש השנה נכנסה מכונית פרטית לשערי הקיבוץ. זה היה דבר בלתי שכיח. קשה לתאר זאת היום. אבל אז שנה אחרי סיום מלחמת העולם היו מעט מאוד מכוניות פרטיות בארץ. האנשים שבאו במכונית לא היו מוכרים לנו. הם נכנסו עם חברי מזכירות הקיבוץ לחדר המזכירות והסתודדו אתם שם במשך שעה ארוכה. בגלל החג החברים לא עבדו. כולם עמדו בחצר מול חדר המזכירות והעלו השערות מהשערות שונות. לבסוף נפתחה דלת המזכירות. האנשים הזרים נכנסו, עטופי סוד, אל מכוניתם ועזבו את הקיבוץ. חברי המזכירות גם הם לא ענו על השאלות הרבות שנשאלו. הם הודיעו שבאותו ערב תתקיים שיחת קיבוץ מיוחדת, בה תימסר לחברים אינפורמציה מלאה. עד הערב הסוד הכמוס כבר היה ידוע לכולם. קיבוצנו נבחר להיות אחד מתוך 11 היאחזויות שתעלינה על הקרקע בעוד 10 ימים בנגב הצפוני. בשיחת הקיבוץ הובהר לכולנו שהמבצע כולוחייב להיערך בסודיות מוחלטת. יסוד ישובים של יהודים בנגב אסור בתכלית האיסור ועומד

בניגוד לספר הלבן הבריטי. על כן חברים לא ייסעו הביתה ולא יספרו את הדבר אפילו לא להורים ולאחים ואחיות. בנגב תישאר, אחרי יום העלייה על הקרקע, רק פלוגה מצומצמת של20 איש, כי א. אין שם עדיין מקורות פרנסה, ב. צריך להמשיך ולקיים את המשק שפיתחנו בנתניה.  לכן הקיבוץ יהיה מחולק לשני מחנות לתקופה שכעת לא ניתן לדעת כמה זמן תימשך.  

יושקו נקבע כמרכז הפלוגה בנגב. בהתחלה לא ידענו היכן בדיוק נתיישב. אבל מהר למדי נודע כי אנו מיועדים להתיישב בבִּיר זַבַּלָּה.  ודרומה מאתנו מרחק 6 ק"מ יעלה הקיבוץ המאוחד בבִּיר מַנְסוּר.  העפנו מבט על המפה ונראה לנו שדפקו אותנו. אנחנו קיבלנו את המקום היותר גרוע. כל כך למה? אנחנו נתיישב 11 ק"מ מהכביש הקרוב מעזה לבאר-שבע, והקיבוץ המאוחד ימצא רק 4 ק"מ מאותו כביש. היום אנו יודעים כי זכינו במקום היותר טוב. המרחק מהכביש לא יהיה קובע. עתיד להיסלל כביש באר-שבע תל-אביב שיעבור ליד שער המשק שלנו. אך בנגב כל ק"מ צפונה פירושו יותר גשם. שדותינו אכן מקבלים יותר משקעים משדות שכנינו, משמר הנגב.

  

קיבוץ שובל, 1948

אני עצמי לא השתתפתי ביום העלייה על הקרקע. חברי קיבוצנו וחברי קיבוץ בורוכוב של הקיבוץ המאוחד התרכזו בקיבוץ רוחמה. יום כיפור חל בשבת. למחרת, אור ליום ראשון, יצאו שתי שיירות עמוסות מרוחמה. אחת, זאת שלנו, לביר זבלה. השנייה לביר מנסור. הציוד פורק מן המשאיות ומיד הוקמו בראש הגבעה שני צריפי מגורים וצריף חדר אוכל. על ההקמה ניצח תנחום מקיבוץ נגבה. מחברינו השתתפו בהקמת הצריפים אליעזר ואהרונצ'יק. כאשר חיברו את הלַטּוֹת על האגדים הייתה מעין תחרות מי יצליח לשלוף מן הפה את המסמרים מהר יותר ולקבוע אותם בשתיים שלוש מכות של הפטיש אל האגד מבלי לעקם את המסמרים. תנחום הסתכל על ליזר ואהרונצ'יק והפליט את האמרה "צְוַואי שְׁוַואכֶה לַאטֶס"   כלומר "שתי לאטות חלשות".  (לטות = בדים). 

עד שעות הצהרים הוקמו הצריפים  והגגות שלהם היו מכוסים. כמו כן הוקם צריף המקלחת. מסביב לגבעה נמתח גדר תיל עם שער מאולתר. היות ולא היה לנו כל מקור מים קיבלנו משאיתקטנה, ועליה מיכל מים. זו הובילה מי שתייה מקיבוץ רוחמה השכן, המרחק 10 קילומטרים. לא רק אצלנו, אלא בכל הנקודות החדשות הצריפים הוקמו בזריזות. המבצע תוכנן בכוונה ליום ראשון. ביום ראשון השוטרים האנגלים בעזה ישנים עד מאוחר. והנה ביום ראשון הזה  לפניהצהרים באו בדואים רכובים על סוסים או על גמלים למשטרת עזה. זה טען: היהוד בוניםהתיישבות בקלטה (קיבוץ חצרים)  רוכב אחר בישר בהתרגשות: היהוד עלו על ביר מנסור. שוב אחר טען: היהוד בונים בתים במדסוס (מושב נבטים). עד שהשוטרים התארגנו ויצאו לשטח, מצאו בכל מקום צריפים עומדים על תלם והגגות מכוסים. החוק (העותומאני) קבע שאם מוצאים בניה לא חוקית והגג עוד לא מכוסה, ניתן להרוס את המבנה הלא חוקי על המקום. אבל אם המבנה הבלתי חוקי מכוסה בגג, אסור להרוס אותו ללא צו מבית המשפט. ניתן להגיש תלונה לבית המשפט. הפרוצדורה המשפטית היא ארוכה ומסורבלת. היות וכל הישובים הוקמו על אדמת הקרן הקיימת לא הייתה כאן כל השגת גבול. ואכן הישובים שהוקמו במוצאי יוםהכיפורים 1946 באופן "בלתי חוקי" עומדים עד עצם היום הזה.

אחרי ההתרגשות הראשונה, כאשר חזרו המסייעים בהקמה, נשארו 20 חברי הפלוגה וחברותיהלבד במציאות החדשה. הם היו עשרות מועטות ומסביבם אלפי בדואים. לא היה חשמל. בערבהדליקו את מנורות הנפט בחדרים ובחדר האוכל את ה"לוקס".  לא היה טלפון. הקשר היחידהיה באמצעות מכשיר קשר ששמעון אגסי היה ממונה עליו. את המים הביאו כאמור מרוחמה.באמצעות משאבת יד העלו אותם למיכל אחד על חדר האוכל ולשני על גג המקלחת. כאמור, המקום היה רחוק מכל כביש. בדרך העפר מפלוג'ה לבאר-שבע, שעברה על יד הקיבוץ, נסע פעמיים בשבוע אוטובוס ערבי מיפו לבאר שבע. כל מכונית שנסעה בדרכי עפר אלה העלתה ענן אבק שהתמר עד לגבה רב ונראתה מרחוק. אבל גם ללא תנועת מכוניות, נראו מזמן לזמן מערבולות רוח, דמויי ציקלונים, שנשאו את האבק לגובה רב.

חברי הפלוגה הצליחו לקשור יחסים ידידותיים עם השכנים הבדואים. איזק בלסקי נקבע למוכתאר הראשון של הקיבוץ. מוכתאר באופן מילולי זה הוא מעין זקן הכפר, או מי שמקיים את הקשרים עם השלטונות. אצלנו מוכתאר היה האיש שקיים את הקשר היום יומי עםהשכנים הבדואים.  הסוכנות היהודית הכשירה בכל ישוב אנשים למילוי תפקיד המוכתאר.

שיך סולימאן אל הוזייל היתה דמות פטריארכלית, גזורה מספר בראשית. ביתו עמד 200 מטר מזרחה לקיבוץ. היה זה הבית הבנוי היחיד בכל הסביבה. סיפרו עליו שהיו לו 39 נשים ושבעיםבנים. איש לא ספר את הבנות. בכל אופן יש לציין לשבחו שהוא קיבל את שכניו החדשים בסברפנים יפות.  הוא הראה להם את גבולות השדות. וסייע להם ככל שיכול. באותם הימים השייךהיה שליט מוחלט ובלתי מעורער בשבטו. איש לא העז להמרות את פיו. לכן, ידידותו של השייךלצעירים שהתיישבו מולו הקרינה באופן חיובי על כל שבט אל-הוזיל.

ועדת השמות של המוסדות ישבה על המדוכה והחליטו כי הקיבוץ שהתיישב באדמות ביר זבללה יקרא שובל. הקיבוץ  בביר מנסור יקרא משמר הנגב, והקיבוץ שהתיישב בקלטה יקרא חצרים.

בשנה הראשונה זרעו חברינו בנגב באופטימיות של פלחים. ואכן הגיעו גשמים מוקדמים בחודש נובמבר וכל שנזרע נבט והציץ בירוק בהיר רענן וטרי. דא עקא, השטח הירוק משך את תשומתליבם של אלפי ציפורים שהתנפלו על הצמחים הצעירים כמוצאי שלל רב.  מה עשו חברינו?ממילא לא סבלו בימים ראשונים אלה מעודף תעסוקה: הם יצאו לשדות ועבדו בגירוש ציפורים. אך כל הטרחה הייתה לבטלה. אחרי 70 מ"מ גשם בתחילת העונה פסקו המשקעים לגמרי, לחלוטין. כל מה שנזרע ולא נאכל ע"י הציפורים קמל והתייבש. זאת הייתה שנת בצורת מוחלטת. זאת הייתה בצורת כל כך קשה שהשלטונות הבריטיים ראו צורך ליזום עבודות ציבוריות, על מנת לתת פרנסה כל שהיא לבדואים. אז נסלל הכביש מן המקום שם מצוי היום מושב גילת עד למשטרת עימארה (ליד קיבוץ אורים היום). כביש זה נקרא עד עצם היום הזה "כביש הרעב", כי הוא נסלל בשנת הרעב .1947  בשבילנו זה היה אות וסימן כי בנגב אי אפשר להתפרנס מחקלאות. לכן צריך לפתח את ענפי המלאכה בנתניה, הנגרייה והמסגרייה, שיהוו בסיס וגרעין למשק תעשייתי בעתיד.

בפסח תש"ז, באביב 1947, החליט הקיבוץ לערוך את הסדר בנגב. באילת נשארו מינימום שלחברים וחברות, לשמור על התינוקות, על המשק ולחלוב את הפרות ברפת. כל שאר החברה נסעולנגב. את הסדר עשינו בחדר האוכל הקטן והדחוס.  למחרת השכמנו קום, ובמשאית של הקיבוץ נסענו אל עבר המכתש הקטן.  כאשר עברנו את העירה באר-שבע (4000 תושבים) עשו לנו ילדי העיר מיני-אינטיפאדה וקיבלו אותנו במטר אבנים.  עברנו את מושב נבטים ומכאן ואילך בכיוון דרום מזרח, באזור שהיה חדש לכולנו. כבישים לא היו. התקדמנו עד למרחק מה משפת המכתש. ירדנו מן המשאית והתחלנו ללכת. היה זה יום חמסין ראשון בעונה. חום לא רגיל. יובש מצמיא. צבי זיפר הביא אתו את כלבו שנקרא "שטן". הכלב הזה התעלף וצבי נשא אותו על כתפיו. אמרו לנו כי זה רבע שעה הליכה. במציאות זה היה שעתיים.  בפעם הראשונה ראיתי בדואיות נוברות באדמה ומגלות שלוליות של מים להשקות את מעט העזים.  צעדנו בוואדי קטן לא עמוק. באחד מפיתולי הוואדי, פתאום עמדנו על שפת המכתש. למרבה המזל היו בוואדי גבים ובהם נאגרו מי גשמים. שתינו והתאוששנו. לפנינו נפער המכתש בקירות כמעט אנכיים . קרקעית המכתש השתרעה כמה מאות מטרים מתחתינו. מראה מלא הוד. תחושה של אשרינו וטוב לנו כי זכינו לחדור אל לב הנגב, רחב הידיים, וגדוש תופעות טבע קסומות. הדרך חזרה הייתה יותר קלה. עלינו בוואדי כורנוב עד לחורבות כורנוב וממשית. מסתבר כי בעבר הרחוק גרו כאן אנשים, לא רק בדואים נוודים, כי אם אוכלוסייה שבנו כאן ערים משגשגות.

מביקור פסח זה בנגב חזרתי לנתניה לעיסוקי כמרכז הנגרייה. כאמור רכשנו סט מכונות נגרות. סולל בונה, אשר קיבל על עצמו את הקמת בתי הביטחון בישובים הצעירים בנגב, מסר לנו את יצור הנגרות בבתי הביטחון בשובל ובמשמר הנגב.  זה כלל דלתות, חלונות ומדרגות עץ לקומההשנייה.  עיסוק זה הביא אותנו מספר פעמים לנגב. גם המשק באילת התרחב. היה צריך לבנות מחסן חצר. גם כאן תכננתי מבנה מרווח מעץ ופחים מגולוונים. שוב נעזרתי באבא לקבלת רישיון לעצים. את הפחים פירקנו במחנות הצבא הבריטי. מחסן זה פורק לאחר מכן ב- 1949 באילת, והועבר לשובל. המבנה הורחב והוגבה, והוא משמש עד  עצם היום הזה כמכון התערובת של הקיבוץ. זה המבנה הוותיק ביותר שעדיין עומד על תלו. 

תקופת חוסר העבודה בשובל נסתיימה כאשר המוסדות החלו בהנחת קו מים לכל הישובים החדשים בנגב. הונחו שני צינורות מקבילים של 6", ונבנו מגדלי מים בכל הישובים לקליטתהמים. חברינו התחילו לעבוד בחברת "מקורות" שהניחה את קווי המים. קווי המים עברו דרך שטחים של בדואים רבים, אשר כל אחד מהם היה צריך לתת הסכמתו כי הצינורות יונחו בשטחו. אמנם, הצינורות הונחו בדרך כלל לאורך דרכים ציבוריות, אך לא ניתן היה להניח ללא הסכמת בעלי השטחים האלה. שייך סולימאן אל הוזייל פעל רבות להשיג הסכמת השייכים שבאדמתם עברו הצינורות. כאות הוקרה על מאמציו אלה קיבל השייך צינור עם ברז מים עדלפתח ביתו. עם בוא המים אפשר היה לנטוע את המטעים הראשונים על הגבעה צפונה למשק. כמו כן אפשר היה להקים בשובל את ענף המשתלה בניצוחה של אילנה.

המאבק עם הבריטים לבש כעת צורות חריפות יותר ויותר. האנגלים המשיכו לעשות ציד על אניות המעפילים. כעת הגלו את הניצולים מן התופת באירופה למחנות באי קפריסין. הפלמ"חהגיב בהתקפות על תחנות רדאר ובהריסת הגשרים, שקשרו את ארץ ישראל לארצות השכנות. הוקמו וועדות שונות לדון בגורל הארץ. קודם ועדה אנגלית אמריקנית, לאחר מכן ועדה של האומות המאוחדות.  ועדה זאת החליטה בהצבעה ההיסטורית ביום 29 בנובמבר 1947 להקיםבארץ שתי מדינות עצמאיות, מדינה יהודית ומדינה ערבית. הנגב נכלל בשטח המדינה היהודית.

בערב ההצבעה באו"ם, היינו כולנו רכונים על הרדיו של הקיבוץ בחדר האוכל. משנודעו התוצאות כי האו"ם החליט להקים מדינה יהודית בארץ ישראל הייתה תחושה של רגע היסטורי גדול. התפרצות ספונטאנית של רגשות שמחה, תקווה  והתרוממות.  לתחושות ששטפו את כולנו ניתן ביטוי בהורה מעגלית עד אור הבוקר.  נשכחו הוויכוחים המרים בהם השומר הצעיר הטריד והתקיף את בן-גוריון על שהסכים לוותר על חלק של הארץ.  נשכחו חלומות האבסורד של השומר הצעיר בדבר הקמת מדינה דו-לאומית בארץ ישראל. ברם, למחרת היום התחילה מציאות אחרת וחדשה לגמרי. אוטובוס אגד שנסע מנתניה לירושלים הותקף בכפר הערבי פג'ע ליד פתח תקווה. הסתבר שאנחנו קיבלנו את חלוקת הארץ 

בשמחה. ערביי הארץ ומדינות ערב שללו את התוכנית מכל וכל והחלו להיאבק נגדה בכל האמצעים.  עד להקמת המדינה ביום 15 במאי 1948 היו התנגשויות מתמידות עם כנופיות רצח ערביות מקומיות וכנופיות של ערבים מארצות שכנות, כגון מעיראק. נערכו התקפות חוזרת ונשנות על עורקי התחבורה. הדרך לנגב שובשה. הכביש לירושלים תבע קרבנות רבים מאוד.

המסגרייה שלנו החלה לייצר שריונים למשאיות. קודם לשתי המשאיות שלנו ולאחר מכן לאלה של קואופרטיב הנגב. התחבורה לנגב התנהלה בשיירות של מכוניות משוריינות. הערבים הקימו מחסומים עם מארבים על הכבישים. הדרך לנגב עברה דרך שלושה כפרים של פורעים: כוכבה,חוליקאת ובריר.  אך כבר לפני זה בין רחובות וגדרה הותקפה התחבורה מן הכפר מראר.

תל-אביב הותקפה ביריות מתוך יפו. צלפים ערבים ירו מתוך המסגד של חסן בק. בירושלים היו תקריות ירייה מתמידות מן השכונות הערביות ומחומות העיר העתיקה. מכוניות תופת התפוצצו ברחוב בן-יהודה ובבנייני המוסדות הלאומיים. כנופיות עיראקיות בהנהגת קאוקג'י הטרידו ישובים רבים וערכו התקפה על קיבוץ משמר העמק. בשובל היו בהתחלה שאננים למדי. עד לביקור של דוד קרון, חבר קיבוץ כפר מנחם, ואיש הש"י. הוא זרק את הסיסמא, שהייתה צו השעה: "התחפרו, תכינו תעלות קשר ומקלטים  תת-קרקעיים. כל מה שעל פני האדמה ייהרס!". לקחו את דבריו ברצינות. חפרו תעלות קשר. בנו מקלטים. מסביב לגבעה הרימו סוללת אדמה שאל תוכה הציבו מספר צינורות שקצותיהם בלטו כלפי חוץ. אלה השוו לחומת האדמה צורה של סוללת ארטילריה.  כמו כן חזקו את הגדר והכפילו אותה. בין שתי הגדרות הטמינו מוקשים. על מגדל המים הציבו תצפית להתריע על התקרבות של אויבים.

יש לציין את העובדה כי בחודשים הרבים והארוכים האלה של מאורעות דמים של האוכלוסייה הערבית ברחבי הארץ נגד הישוב היהודי, לא היו לנו כל קרבנות מצד הבדואים בסביבתנו הבלתי אמצעית. יחסי השכנות שנקשרו עם שייך סולימאן אל-הוזייל עמדו לנו בתקופה הקריטית הזאת.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

יוסי צור עם השייח סולימן אלהוזייל

bottom of page