אם ניפול אז ביחד
תיאורית הסדינים
״כשנתבקשתי להרצות ביום־עיון על ערבות הדדית - מעיד עו׳׳ד דוד גבאי (״ג׳יגג׳י״ בפי כל) מנחשון, מרכז המחלקה המשפטית בקבה״א - שאלתי את עצמי כשאלה ראשונה: האם ברמה המשפטית קיימת ערבות הדדית. דהיינו, האם ישנו איזה תקנה של תנועה, איזור או קיבוץ, שאומר - אנחנו בכל מקרה ומקרה ערבים לקיבוץ אחר, או לתנועה או לפעילות אחרת. התשובה המשפטית שקיבלתי היא שלמעשה אין דבר כזה. כלומר, בפועל ערבים, אך בתקנוני הגופים הקיבוציים לא קיים המונח ערבות הדדית. זהו מונח פוליטי־כלכלי, שהשתמשו בו תחילה בעיקר בתנועת המושבים. מאוחר יותר אימצו אותו התנועות הקיבוציות, כדרך התנהגות וכמסר חברתי. המסר הזה לא קיבל ביטוי משפטי מדויק".
באמצע שנות ה-70 החלו גופים שונים ליישם את תיאוריית הסדינים לפעולות עסקיות. הקיבוצים ברובם היו במצב כלכלי סביר באותה תקופה, ולא חשו מאוימים. התייחסו לפעולה כאל דבר שבשגרה. ההחתמה נעשתה הן ברמת האזור והן בתנועה. נוצר מצב, שכל הלוואה בארגונים כוסתה למעשה ע״י סדין. בפועל, כאשר ארגון קניות אזורי גייס מימון בבנק, ומנהל הבנק דרש ערבויות, החתים הארגון על ״סדין״ את גזברי האזור. בדרך־כלל הספיקה חתימה חד־פעמית כדי ״לכסות״ ערבויות להלוואות הצפויות. כדי כך היה האמון במערכת מלא, עד שהערבויות שניתנו היו בלתי מוגבלות בסכום. ״ערבויות פתוחות״.
כדי להתחקות על שורשי השיטה יש לחזור לשגות ה־60. אז נהגו להחתים גזברים על שטרות "בלנקו", ללא ציון הסכום. שטר כזה בחתימת גיזבר הקיבוץ היה מוחזק בארגון האזורי או בקרן התנועתית כביטחון נגד הלוואה שלקח הקיבוץ, או בערבות לטובת קיבוץ אחר. מבחינה משפטית השטר הוא חזק ודרקוני יותר מסתם כתב ערבות, שכן שטר ניתן להפעיל מיידית, ללא פנייה לערכאות.
מינהל בלתי תקין
ככל הידוע, רק חבר אחד בתנועה הקיבוצית מתקומם ונאבק זה שנים נגד ההחתמה על שטרות וערבויות ללא הגבלת סכום. זהו יוסי צור משובל, המסיים בימים אלה קדנציה כראש מדור פרויקטים באיגוד התעשייה הקיבוצית. לצור היסטוריה ארוכה של דעות חריגות. חבר השוה״צ שתומך בארץ־ישראל השלמה, ומצטט פתגמים בערבית. בשעתו הוא גם נלחם נגד אישור תקנון הקיבוץ.
התנגדותו של צור למה שהוא מכנה ״מינהל בלתי־תקין ושגיאה עסקית גדולה״, לא נולדה אתמול. ״ב־1962, כמנהל החברה לפיתוח איזור בני־שמעון, נתקלתי לראשונה בתופעה. כשתכננו סככה למכונות חקלאיות, בא גיזבר המחלקה לבנייה של הקבה״א, וביקש שבנוסף לכיסוי הסככה, אתן לו כמה שטרות בלנקו. סירבתי, כמובן, ואז הוא אמר: מה אתה חושש, גם הגזבר של שובל נתן לי שטרות כאלה. ועל המקום הוא מוציא לי שטרות וצ׳קים ריקים וחתומים. כמעט התעלפתי. מאז הייתי פעמיים גיזבר בשובל, ואני יכול לאמר: בידיעה מעולם לא חתמתי בלנקו״.
צור מדלג על כמה שנים טובות. ״ב־78, החלפתי שוב את הגזבר. נכנסנו לשיחת חידוש היכרות ב׳קיבוצי השוה״צ', וכבר שם ביקש ממני מנהל הארגון בנימוס: ׳בוא תחתום לי על כמה שטרות׳. שום דבר לא השתנה. כל שני וחמישי נדרשתי לחתום על ניירות כאלה. כל אחד אמר לי: ׳אצלי אתה גיבור, נראה אותך בקרן׳. ועובדה שגם בקרן לא חתמתי על שטרות וערבויות במשך חמש השנים שהייתי בתפקיד. לגזבר שהחליף אותי הורשתי ציווי: ׳אל תחתום על ערבויות שאינך יודע מה היקפן׳. בסוף התקופה שלו הוא בא וסיפר לי: ׳אין ברירה, בכיר בקרן אמר, שאם לא אחתום בלנקו, לא נקבל ערבויות מהקרן׳. קיבלתי את ההתנהגות הזו מצד הקרן בחומרה רבה, וביקשתי להעלות את טענותיי בפני המחלקה לכלכלה של הקבה״א, אך הדבר נמנע ממני״.
מקרה זה מבהיר עד כמה המערכת משולבת, כשכל גורם תלוי בשאר. הערבות היא דו-כיוונית. הקיבוצים נדרשו לערוב - בשתי התנועות - לקרן התנועתית, וזו מצידה ערבה לקיבוצים. יש הטוענים, שהערבויות הנדיבות נדרשו מפני שהבנקים ידעו כי במקרה של בעיה יקשה עליהם לממש נכסים של קיבוץ אשר מפגר בתשלומים. על־פי תפיסה זו, מערכת הערבויות הניעה את זרימת הכספים, האשראים, ה״חמצן״.
כל זמן שהכול היה בסדר - הכול היה בסדר. בתקופת המשבר הנוכחי התברר - כנראה מאוחר מדי - שזו עוד מערכת שהתאימה אולי לעבר, וזקוקה היום לבדק־בית יסודי ביותר.
אגב, באותה תגובה נתקל צור ב״משקי הנגב״: ״בדצמבר 82׳, בפגישה עם חנן לוריא (אז מנהל הארגון), הודעתי לו שאני לא חותם בלנקו. הוא התאדם כמו סלק, ודרש במפגיע שאחתום במקום. סירבתי, ואמרתי: ׳תגיד לי באיזה סכום מדובר, ואביא את הפנייה לאישור במוסדות הקיבוץ׳. הוא נקב בסכום אדיר, יותר מכל המחזור השנתי של שובל. בסוף נתנו לארגון ערבות מוגבלת בסכום ובזמן.
״הבעיה הייתה - ממשיך צור - שהגזברים, שלמדו לחתום אן ־ בלנקו, התחילו לחתום גם לכל מיני גופים אחרים, ולא רק לקרן. ב״תכן", במחלקה הטכנית, במועצת הכותנה, ואפילו לגורמים פרטיים.
״מאוחר יותר התברר לי, שקרה דבר עוד יותר מדהים: לפי הבנתי, השטרות היו נחוצים כביטחונות בקרן. לא תיארתי לעצמי לרגע, שמוסד אחראי כמו הקרן, ימסור את השטרות הלאה, מבלי למלא בהם את הסכומים״.
כדוגמא למה שלא רק יכול לקרות, אלא כבר קרה, מביא צור את פרשת אגודת ״חריש׳׳. זה היה קואופרטיב לכלים חקלאיים משותף למגדלים פרטיים ולכמה קיבוצים (בשלב הסופי נשאר רק קיבוץ שריד). במהלך הפעולות העבירו הקיבוצים לגזבר החברה צ׳קים ו״שטרות טובה״, אך ב־1985 לא יכלה החברה לעמוד בהתחייבויותיה, והנושים הפעילו את השטרות. הנפגעים היו כל הקיבוצים שחתמו על השטרות, במיליוני שקלים. מאותו זמן החלו נציגי הקרנות התנועתיות להטיף נגד חתימות בלנקו לגופים זרים.
החתימות על הסדינים גם מעוותות את קריאת מצבם הפיננסי האמיתי של משקים. ״המאזנים לא משקפים, כי ערבויות אינן רשומות במאזן. יכול להיות מצב שכל נכסי הקיבוץ הרשומים במאזן בעצם משועבדים לכיסוי חובות שונים״.
כל קיבוץ ערב לכל החוב!
- מה משמעות החתימה על מסמך הערבות?
עו״ד גבאי: ״המשמעות היא שכל החותמים ערבים, ביחד ולחוד, לכל החוב. זהו מכשיר מצוין מבחינת... הבנקים. הם מתייחסים לכל המערכת כאל גוף אחד, ויכולים להסיר דאגה מליבם״.
אלא שהמכשיר היה נוח גם לארגונים האזוריים והארציים. גבאי: ״חתימה על סדין היא צעד חד־כיווני, שבו הקיבוץ מתפרק משליטה כספית על האירגון. הארגונים נפטרו מן הצורך לחזור לקיבוצים ולבקש גיבוי נוסף לפעולות שכרוכות בהגדלת החוב - למיליון, למאה מיליון... הם יכלו לעשות מה שהם רוצים. כמובן - במסגרת החלטות פנימיות, אך היה להם הכלי הפיננסי לפעול בחופש מוחלט. כך אני, כחבר נחשון, יכול למצוא עצמי ערב לקיבוץ של התק״ם, דרך הארגון האזורי, ולהיפך.
במסמכים הללו לא רק שלא ננקב סכום מוגדר, אלא נכתב במפורש - ערבות זו אינה מוגבלת בסכום, בזמן ובתוכן, דהיינו - לא משנה מהו מקור החוב. לכן, למעשה, זה יותר מערבות, כי בערבות רגילה יש אפשרות לטעון שהחוב כבר נפרע. במסמכים הדרקוניים שהחתימו את כולנו אין אפשרות לאחוז בטיעון זה. הבנק יכול לנקוט בהליכים חד־צדדיים, כמו קיזוז או עיקול, כדי לגבות את החוב מן הערב. כל התשומות והתפוקות של המערכת עומדים לרשות הבנקים לצורך מימוש הערבות. הבנק יכול כעת לבחור לפגוע במקום הכי כואב והכי נוח מבחינת שיקוליו, ולאמר לנו: אתם צעקתם בכל רחוב שיש ערבות הדדית - עכשיו תשימו את הכסף, ותריבו ביניכם״.
- אתה נשמע כמו מתנגד מושבע של כל השיטה, אבל הרי היית חלק ממנה!
ברצוני להדגיש: אני לא נגד, אני בעד ערבות הדדית. לדעתי, זה כלי אלמנטרי, חיוני, שמייחד אותנו, כתנועה, מגופים כלכליים אחרים. התנועה אינה יכולה להתקיים ללא ערבות הדדית. אך יש להבחין בין זה לבין התנהגות עסקית לא רציונאלית. לתת ערבות בלתי מוגבלת בזמן, בסכום ובתוכן, זה דבר בלתי־סביר. הנוהל צריך להיות, שכל פעם שמישהו צריך את הערבות שלי - שיבוא וישאל אותי. בשיטה הקיימת נטרלו את הקטע של ׳רגע! נעצור ונחשוב! כך קרה שהערבויות ניתנו שלא בהתאם לתוכנית כספית כלשהי. לא באו לקיבוץ ושאלו ־ איפה זה מסתדר אצלך במאזן. והרי ערבויות - זה כסף! למערכת זה נוח מאוד. היא מתפקדת שיגעון, אבל עסקית זה דבר שלא ייעשה, כי בעל־הבית חייב להשאיר אצלו את שיקול הדעת אם לחדש את הערבות - ולאלו עסקאות.
כמשפטן מבקש גבאי להדגיש, שהערבויות - תקפות. ״ישנו איזה מיתוס, שהתחיל במושבים ועבר אלינו, שנוכל להתנער מהערבויות. המציאות המשפטית שונה לחלוטין. אני שומע אנשים שהשתחרר להם פיוז, כי איזה עורך־דין אמר להם שהערבות שהם חתמו עליה לא תופסת. ובכן - זו ערבות מחייבת, והיא תתפוס את כולנו״.
- אתה כבר חמש שנים בתפקיד - מדוע הסכמת שגזברים ימשיכו לחתום על סדינים?
סמוך לתחילת עבודתי במחלקה עשו בתנועות הערכה מחדש לגבי מערכת הערבויות, וניסו לשפר עמדות מול הבנקים. נכתבה ערבות חדשה, שמבטלת את הקודמת, אך סובלת מאותם קשיים: אין הגבלה בסכום בזמן ובתוכן. מה שהושג - הגבלת האחריות של הקיבוץ הבודד לאחוז מוגדר מסך החוב אשר אליו מתייחסת הערבות. לא הייתה ברירה. היינו כבר בתוך המסגרת. זה היה רק "מקצה שיפורים״. כאן כדאי להוסיף, שסיכום הערבויות של כל הקיבוצים מגיע הרבה מעבר לחוב האמיתי לבנק. מה שבטוח (לבנק) - בטוח.
המזכירים לא הבינו במטריה
־ככל שהחריף המשבר הפיננסי גברה דאגתו של יוסי צור להשלכות הנובעות, לדעתו, ממערכת הערבויות. ב־16.1.87 הוא כתב מכתב בוטה אל מיכה רינת, מרכז ״קרן השוה״צ״, עם העתקים למזכירי התנועה ולוועדת הביקורת התנועתית. בימים אלה - כתב צור - מנהלת קרן השוה״צ פעילות המכוונת להחתים גזברים של קיבוצים על ערבויות בלנקו, שאינן מוגבלות בסכום ובזמן. הוא מאשים את הקרן בניסיון לאכיפת הנוהל הבלתי־תקין ובחריגה מסמכות, בכך שמאיימים באי־מתן ערבות על קיבוץ שמסרב לחתום. המדובר - טען צור - לא בהבטחת הערבות הדדית, אלא בנוחיות העבודה של הקרן. ״פיזור מסמכים, כגון שטרות וערבויות של קיבוצים, כשאלה חתומים בלנקו ע״י מורשי חתימה, אינה מחזקת את כושר הקיבוצים לעמוד במבחני הערבות ההדדית, אלא מחלישה כושר זה... עקרון העזרה ההדדית אינו מיועד לשמש עלה תאנה לנוהלים פסולים אלה״.
הוא פנה למזכיר התנועה, ג׳ומס, אך: ״התברר לי ששלושה מזכירים לפחות לא הבינו במטריה, וסמכו בעיניים עצומות על מנהלי הקרן״. צור חיבר הצעה חלופית להגבלת הערבויות במערכת, אותה העביר לבחינת עו״ד גבאי. בתשובתו התייחס גבאי לערבויות הפתוחות שנתנו הקיבוצים לחובות הקרן: אין זה סביר - הוא כותב - שהבנק יסכים לצמצם את יכולתו לגבות את מלוא החוב, ועל כן מימוש ההצעה אינו אפשרי מבחינה משפטית . מעשית, עולה קושי נוסף - חוב הקרן משתנה תדיר, מה שמחייב חידוש החתימות מדי זמן קצר.
ועדת הביקורת של הקבה״א הייתה פחות אדיבה וקורקטית. במכתב ששלח לצור קבע המבקר, אדם רנד, כי המכתב מה־16.1 ״עפ״י תוכנו וביטוייו, מסלף עובדות, וחורג מחובת ההערכה והכבוד ההדדיים המחייבים אותנו לגבי פעילויותינו ופעילינו כאחד״. המבקר דחה את הטענה, כי היו חריגה מסמכות ונוהל לא תקין מצד הקרן: ״קרן השוה״צ עושה מאמצים מוגברים לאחרונה בניהול רישום הערבויות (ממוחשב)... והעברת הנתונים לכל הנוגעים בדבר״. ועוד במכתב המבקר ״הצעה״ לצור: ״אם בתפקידו זה (כחבר המחלקה לכלכלה של הקבה״א) אינך יכול לשאת ׳נוהלים פסולים׳ בעיניך... רשותך להסיק מסקנות״ כמו כן הוא תובע התנצלות אישית בפני מיכה רינת, מרכז הקרן.
צור מאשים את המערכת בהעדפת נוחות העבודה של הקרן על פני המאבק בבנקים ״כשעוד היה אפשרי, אילו שתי התנועות היו משתפות פעולה - ניתן היה לשנות, ולהגיע להסכם טוב יותר עם הבנקים, שכולל ערבויות על סכומים ידועים״.
איך יוצאים מהפלונטר?
מערכת הערבויות בתק״ם דומה לזו שבקבה״א, ועברה גם היא ״שיפור עמדות״. זה קרה בכנס נצר־סירני, שהוקדש לנושאי כלכלה, לפני כשנתיים. גם בתק״ם קמו דיסידנטים, שחלקו על השיטה. אחד הבולטים שבהם, ד״ר לכלכלה אמיר הלמן, חבר אפיקים ומרצה ב״מדרשת רופין״. ביום־עיון, שהוקדש לגבולות הערבות ההדדית, נשא הלמן הרצאה מלומדת בגנות הצורה שלבשה הפעלת הערבות. השיטה לוקה, לדעתו - הן באי ־ צדק והן בחוסר יעילות. ברמת הניתוח הפילוסופי - אמר - ״הערבות ההדדית והעזרה... צריכים להיות לפי רעיונות הצדק הנכונים. הערבות בצורתה הנוכחית תבטל לחלוטין את הערבות ההדדית. לכן אנשי בית־אורן לא מאמינים בשום דבר: ערבות בלתי מוגבלת היא גם בלתי אפשרית״. מהיבט היעילות האשים הלמן את מערכת הערבויות, בגין חוסר האחריות וחוסר הבקרה שטיפחה, כגורם מרכזי להסתבכות התנועה הקיבוצית.
מקובל היום על חלק גדול מקובעי המדיניות בתק״ם, שיש לחתור לשינוי שיטת מתן הערבויות. איך יוצאים מהפלונטר? הכלכלנים גדי רוזנטל ויורם קרול עובדים על מודל חדש, שעיקרו - צמצום והגבלת הערבות הפורמאלית. (להבדיל מזו הלא פורמאלית, שאינה מעוגנת במסמכים, אלא בעקרונות־חיים של תנועה.)
אייבי רון, מרכז המחלקה הכללית בתק"ם: ״הוכנה אצלנו תוכנית לשינוי במערכת הערבות הפיננסית הפורמאלית. הרעיון הוא לשתף במידה מסוימת את הבנקים והאוצר, ולהגדיל את האחריות הישירה של הקיבוץ לפעולותיו ולמעשיו. בשלב זה השינוי לא לפירוט, בהיותו חלק מתוכנית כוללת יותר. אני רוצה להדגיש, שלא ישתנה הערך של אחריותנו כתנועה לקיבוצים החברים בה, ולא תפחת זיקתנו זה לזה כחברים וכקיבוצים בתנועה.
עו״ד דור גבאי: ״כשאנשים חותמים על ערבות, עליהם לצאת מהנחה שהיא תמומש. הערבות ההדדית היא טובה וחיונית, בלעדיה אנו סתם קואליציה של כפרים, אך היישום לא היה נכון".
- והחתימות מחייבות אותנו עד סוף הדורות?
צריך להבדיל בין החוב הקיים לבין חובות חדשים. כדי לצאת מהחוב הקיים, חייבת להיות התערבות ממשלתית, בשיתוף עם הבנקים. בדרך של הסדרים ומחיקת חובות נעמוד שוב על הרגליים. הבנקים לא יסכימו לשינוי חד־צדדי של הערבויות. לגבי חובות חדשים - יש לתת ערבויות מוגבלות בסכום, בזמן ובמהות.
יוסי צור טוען, שעד היום לא קיבל תשובה מרוע הצעתו המפורטת אינה קבילה מבחינה משפטית. יותר מכל הוא חרד שנבואותיו הקודרות ואזהרותיו יתאמתו תוך זמן קצר. ״תבין, אני לא נגד ערבות, אבל ערבות בלתי מוגבלת אינה יעילה. הכול יכול לקרוס. הערבות הנוכחית עלולה להביא, תוך זמן קצר ביותר, למיטוט המשקים החזקים. אנחנו מיוזמתנו - ולא הבנק - היינו צריכים להגביל את האובליגו: הרי היום אם הבנק ירצה לממש ערבויות - העסק גמור. הקרנות שחקו את ההון העצמי שלהן, ולגירעונות ערבים הקיבוצים החזקים. מערכת הערבויות קושרת אליהם גם את חובות הארגונים האזוריים, ואם לא די בכך, הרי דרך ארגונים כמו ״פרי העמק״ ו״המשביר אנו נושאים גם בחובות המושבים. צריך להיות ברור: אם המשקים החזקים ייפלו - לא יישאר שום דבר מהתנועה.
״בזמנו, כשבאו מהקרן לשובל לשכנע אותנו לחתום ערבות בלנקו, הרגיעו אותנו: ׳אל תדאגו, הבנק לא יכול לקחת את הרפתות והלולים׳. אני אמרתי: ׳כמה זמן אתם חושבים שיתחשבו בנו? הרי בסוף ימנו מפרק. הבנק, ברוב אדיבותו, ישאיר אותנו במקום, וידרוש שכר דירה ריאלי. תהיה איזו חברה־בת, שתקנה בפרוטות את הרפת, ותדרוש רנטה שנתית. מדוע זה כל־כך בלתי אפשרי? עד מתי ינהגו בישראל, בפשיטות־רגל של חקלאים אחרת ממה שנוהגים בארה׳׳ב?